Connect with us
Kim Jong Un a cerut scuze Chinei după un grav accident rutier petrecut în Coreea de Nord

Externe

Kim Jong Un a cerut scuze Chinei după un grav accident rutier petrecut în Coreea de Nord

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a oferit scuzele profunde Chinei, după ce un accident de autobuz din țara sa izolată a ucis 32 de turiști chinezi, a afirmat joi mass-media de stat.

Într-un mesaj adresat președintelui Xi Jinping și altor lideri chinezi, Kim Jong Un a spus că poporul nord-coreean a fost „devastat de durere”.

„Este într-adevăr foarte trist faptul că prietenii apropiați chinezi, care veniseră aici cu sentimente de prietenie cu poporul nostru, s-au întâlnit cu un accident neașteptat pe pământul nostru”, se arată în mesajul transmis de președintele nord-coreean.

„Oferim scuze profunde camarazilor chinezi pentru durerea care nu poate fi atenuată cu niciun cuvânt, consolare și compensare. Partidul și guvernul nostru vor depune toate eforturile posibile pentru a se asigura că  durerile sunt atenuate”, a adăugat acesta.

Turiștii chinezi și patru nord-coreeni au murit atunci când un autobuz s-a prăbușit de pe un pod din Coreea de Nord, duminică. Doi cetățeni chinezi se află în stare critică.

Citește și: Donald Trump îndeamnă Coreea de Nord să renunțe la tot arsenalul nuclear

Pe 19 aprilie, Președintele Coreei de Sud a anunțat că vrea tratat de pace cu Coreea de Sud, pentru a încheia războiul.

Președintele Coreei de Sud, Monn Jae-in consideră că trebuie să se încheie un tratat de pace pentru a pune capăt oficial războiului din Coreea. Declarația sa vine în contextul apropierii summitului pe care îl va avea cu Președintele Coreei de Nors, Kim Jong Un.

Citește și: Președintele Coreei de Sud vrea tratat de pace cu Coreea de Nord, pentru a încheia războiul

Armistițiul trebuie să înceteze

„Armistiţiul care durează deja de 65 de ani trebuie să înceteze”, a declarat preşedintele sud-coreean în faţa presei.

Acesta a adăugat că „trebuie căutată semnarea unui tratat de pace după ce a fost proclamat sfârşitul războiului”.

Războiul (1950-1953) s-a încheiat cu un armistiţiu, nu cu un tratat, astfel că cele două părţi sunt în continuare din punct de vedere tehnic în conflict.

Zona demilitarizată, care divizează peninsula şi unde la 27 aprilie va avea loc summitul intercoreean, este împânzită de mine şi de fortificaţii.

Însă, potrivit lui Moon, încheierea unui tratat de pace va fi subordonată abandonării de către Coreea de Nord a programelor sale nuclear şi balistic.

Foto: Hepta

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top