Connect with us
Premierul Japoniei respinge transferul ambasadei Japoniei la Ierusalim de la Tel Aviv

Externe

Premierul Japoniei respinge transferul ambasadei Japoniei la Ierusalim de la Tel Aviv

Premierul japonez Shinzo Abe a anunțat respingerea unui posibil transfer al ambasadei Japoniei la Ierusalim de la Tel Aviv, după exemplul SUA.

Shinzo Abe, care efectuează un turneu în Orientul Mijlociu, l-a asigurat pe Mahmoud Abbas că ţara sa nu intenţionează să urmeze exemplul Statelor Unite, care au decis să-şi transfere ambasada la 14 mai de la Tel Aviv la Ierusalim, fapt ce a provocat indignarea palestinienilor, potrivit Wafa.

Cu această ocazie, şeful guvernului nipon a reafirmat sprijinul ţării sale pentru crearea unui stat palestinian independent în cadrul soluţiei bazate pe coexistenţa a două state, mai informează agenţia de presă palestiniană.

La rândul său, liderul ANP a declarat că palestinienii sunt gata să ‘coopereze pentru succesul oricărui efort internaţional în cadrul unui proces politic’ cu condiţia ca aceasta să se bazeze pe dreptul internaţional şi pe crearea unui stat palestinian.

Citește și: Premierul palestinian îi cere României să nu mute ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim

Negocierile israeliano-palestiniene sunt în prezent complet blocate. Palestinienii îi boicotează de asemenea pe emisarii americani în semn de protest faţă de transferul ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, o măsură denunţată de palestinieni şi salutată de israelieni.

Premierul nipon urmează să aibă o întâlnire miercuri cu omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, la Ierusalim, a anunţat Ministerul de Externe israelian.

Citește: Șefa diplomaţiei europene: „Niciun stat membru al UE nu își va muta ambasada la Ierusalim”

‘Relaţiile între Israel şi Japonia sunt foarte bune. Cele două ţări cooperează strâns în domeniile comerţului, economiei, sectorului informatic, ştiinţei şi sănătăţii, ceea ce se traduce prin investiţii ale societăţilor japoneze în tehnologia israeliană‘.

A adăugat un purtător de cuvânt al ministerului citat. Netanyahu a efectuat o vizită în Japonia în 2014, în timp ce Abe a vizitat Israelul şi teritoriile palestiniene în 2015.

În actualul turneu, înainte de a ajunge în Cisiordania, prim-ministrul japonez a efectuat o vizită în Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Iordania.

Japonia-Iordania-Israel-ANP s-au reunit duminică în Iordania

Duminică, o reuniune cvadripartită Japonia-Iordania-Israel-ANP a avut loc în Iordania pentru a examina o iniţiativă numită „Coridorul pentru pace şi prosperitate”.

În acest context, ministrul de externe nipon Taro Kono a declarat că respectiva iniţiativă – care are drept scop promovarea cooperării regionale, inclusiv crearea unui parc agroindustrial în Cisiordania – este pe calea bună.

‘Asistăm astăzi la rezultate tangibile. Eforturile noastre au început să dea roade’, a afirmat Kono, apreciind că această iniţiativă este vitală pentru dezvoltarea economică a teritoriilor palestiniene şi a Văii Iordanului.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Externe

To Top