Connect with us
Politistii din Turcia au folosit un tun cu apa pentru a dispersa sute de profesori veniti la un protest in Diyarbakir, fata de suspendarea lor din functie.

Externe

Protest violent in Turcia: Politistii au folosit tunuri cu apa

Politia turca a retinut zeci de oameni si a folosit tunuri cu apa vineri, in orasul Diyarbakir, pentru a dispersa cateva sute de profesori care au protestat fata de suspendarea lor, au declarat surse sindicale, citate de Reuters.

Politia a imbrancit manifestantii care scandau “Umar la umar impotriva fascismului”, dupa ce autoritatile turce au suspendat joi peste 11.000 de profesori suspectati de legaturi cu militantii kurzi, relateaza news.ro.

Alti 418 profesori au fost suspendati vineri in provincia Tunceli, cu populatie predominant kurda.

Cateva sute de cadre didactice s-au strans in fata cladirii Ministerului Educatiei din provincie, pentru a protesta.

“Este un atac asupra luptei noastre sindicale”, a declarat sefului sindicatului pentru invatamant din provincie, Suleyman Guler. Si Guler a fost suspendat din functie.

“Nu este posibil sa acceptam aceasta decizie. Nu exista nicio infractiune aici, nici un infractor. Cerem oprirea imediata a acestei masuri”, a adaugat el.

In total, 11.500 de profesori suspectati de Ministerul Educatiei ca au luat parte la activitati “de sustinere a organizatiei separatiste teroriste si gruparilor afiliate” au fost suspendati, a anuntat agentia proguvernamentala Anadolu.

Numarul ar putea ajunge la 14.000, in functie de rezultatul anchetelor desfasurate in prezent, a adaugat agentia de presa.

Acest val de suspendari vine la o saptamana dupa inceperea anului scolar in Turcia. Circa 850.000 de cadre didactice predau in tara.

Razboiul dintre PKK si fortele turce, izbucnit in 1984, s-a soldat cu 40.000 de morti. Anul trecut, un armistitiu fragil de doi ani si jumatate s-a prabusit, iar luptele au fost reluate.

Potrivit organizatiei pentru drepturile omului International Crisis Group, aproape 2.000 de oameni au murit in ultimul an.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top