Externe
UPDATE: Rusia nu are cunoştinţă de niciun avion trimis pentru a extrage tone de aur din Venezuela
Un avion rus a fost trimis în Venezuela pentru a aduce în Rusia zeci de tone de aur din rezervele Băncii Naţionale, care sunt pline de lingouri şi de miliarde de dolari, afirmă surse citate de presa rusă, dar Kremlinul a transmis că nu are cunoştinţă despre acest presupus transport.
Surse citate de cotidianul rus Novaia Gazeta au declarat că Moscova a trimis un avion de tip Boeing 777 la Caracas pentru a aduce aur în valoare de aproximativ 840 de milioane de dolari.
Opoziţia din Venezuela a avertizat că are informaţii potrivit cărora ar urma să fie sustrase 20 de tone de aur şi a cerut Băncii Naţionale „să dezvăluie ce se întâmplă”, informează publicaţia The Telegraph.
Administraţia Vladimir Putin, care susţine regimul Nicolas Maduro, a transmis că nu este la curent cu aceste informaţii.
„Rusia este pregătită să contribuie la soluţionarea crizei politice în orice mod posibil, fără ingerinţe în afacerile interne ale ţării”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de RBC News. Dmitri Peskov i-a îndemnat pe jurnalişti „să fie atenţi, deoarece sunt diverse ştiri false”.
Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, susţine că este vizat de o lovitură de stat condusă de liderul opoziţiei, Juan Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte.
Banca Naţională a Venezuelei deţine rezerve străine de tone de aur şi miliarde de dolari, afirmă surse citate de agenţia Bloomberg. Venezuela obişnuia să exporte aurul în Elveţia, dar nu a mai făcut acest lucru în ultimii doi ani, potrivit datelor transmise de autorităţile elveţiene. Russ Dallen, director în cadrul Pieţei de capital din Caracas, afirmă că Administraţia Nicolas Maduro a exportat aur în valoare de peste două miliarde de dolari în ultimii doi ani – respectiv în valoare de 1,1 miliarde de dolari în Emiratele Arabe Unite şi 901 milioane de dolari în Turcia. Alte tranzacţii rămân secrete. Aurul Băncii centrale din Venezuela provine din rezerve, precum şi din exploatarea petrolului şi resurselor miniere.
Administraţia Vladimir Putin a avertizat, marţi, că va face totul pentru apărarea preşedintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, după ce, pe fondul speculaţiilor privind o presupusă invazie militară prin Columbia, Casa Albă a reiterat că preşedintele Donald Trump menţine „toate opţiunile”.
Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó, liderul opoziţiei, ca fiind preşedinte interimar al Venezuelei. Juan Guaidó, şeful Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat săptămâna trecută preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţând fraude electorale.
În decembrie 2018, preşedintele venezuelan, Nicolas Maduro, a declarat că John Bolton, consilierul prezidenţial american pentru Securitate Naţională, coordonează un plan al Statelor Unite de invadare a Venezuelei. Relaţiile Venezuelei cu Statele Unite sunt tensionate de mulţi ani.
Administrația Vladimir Putin a anunţat că îl consideră pe Nicolas Maduro președintele legitim al Venezuelei. Kremlinul a avertizat Statele Unite că ingerințele în Venezuela sunt „inacceptabile”, catalogând drept „extrem de periculoase” declarațiile oficialilor americani privind o posibilă intervenție militară. Rusia a acuzat Statele Unite că susţin protestele care au generat de câţiva ani o criză politică gravă în Venezuela. China, Turcia, Siria şi Iranul au exprimat susţinere pentru regimul Nicolas Maduro.