Politic
Guvernul României a fost demis prin moțiune de cenzură. Iohannis vrea anticipate
Guvernul României a fost suspus pe 10 octombrie unui nou test de rezistență. Așa cum ne-au obișnuit, aleșii s-au întrecut în vorbe de duh, scandal la microfon și, desigur, acuzații dure de ambele părți.
BREAKING NEWS – Guvernul României a picat
ACTUALIZARE – Cine este noul premier al României
ACTUALIZARE 15:39 – Klaus Iohannis, președintele României, dorește declanșarea alegerilor anticipate.
ACTUALIZARE 14:28 – Guvernul României a fost demis.
REZULTAT VOT OFICIAL
- 238 voturi pentru
Moțiunea de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă a fost adoptată, joi, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Au fost 238 de voturi pentru.
Au fost cinci voturi împotrivă.
Moțiunea de cenzură a fost dezbătută în plenul reunit al Parlamentului, joi. Votul a fost unul secret cu bile.
Prin urmare, dacă moțiunea de cenzură a fost adoptată de către Legislativ, atunci este retras votul de încredere al Parlamentului pentru Guvern.
Potrivit Legii 90/2001 privind funcționarea Guvernului și a ministerelor, principala consecință este aceea că Executivul nu mai poate emite ordonanțe de urgență sau propuneri legislative către Parlament, dacă este retras votul de încredere în Parlament prin moțiune de cenzură.
„În cazul încetării mandatului sau, în condiţiile prevăzute de Constituţie, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Guvernul continua să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege. În situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, Guvernul poate iniţia proiecte de lege pentru ratificarea unor tratate internaţionale, proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat, precum şi proiectul de lege privind responsabilitatea fiscală”, conform legii menționate.
Și articolul 110, alineatul 2, din Constituție spune că „Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, ori este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile”.
În astfel de situație sunt aplicabile prevederile articolului 103, în care șeful statului „desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.
„Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului”, mai arată același articol din Legea fundamentală.
Totodată, „programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”, conform articolului 103 din Constituție.
„Guvernul al cărui mandat a încetat (…) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”, mai prevede Legea fundamentală.
Știrea inițială
Parlamentarii Cristian Lungu și Cornel Olar, ambii cu probleme de sănătate, dar și cei ai UDMR, au fost apludați joi, când au votat moțiunea de cenzură. Reprezentanții Puterii și Opoziției monitorizează îndeaproape votul secret cu bile.
Senatorul PMP Cristian Lungu și deputatul PNL Cornel Olar, ambii cu probleme de sănătate, au fost aplaudați de parlamentari în momentul în care au votat la moțiunea de cenzură.
Cristian Lungu a fost adus, joi, de la spital, la Parlament, cu ambulanța, pentru a putea vota moțiunea de cenzură. Acesta a spus că imediat după vot se va întoarce la Cluj Napoca pentru a fi operat.
De asemenea, sunt aplaudați și parlamentarii UDMR care se prezintă să voteze din sală.
Reprezentanții Puterii și Opoziției s-au poziționat în preajma pupitrului de unde se citește lista parlamentarilor pentru ca senatorii și deputații să voteze.
Printre cei care asistă lângă pupitru se numără Daniel Constantin (ProRomânia), Lia Olguța Vasilescu (PSD), Florin Roman (PNL) și Robert Turcescu (PMP).
În sala de ședință se află și liderul PNL, Ludovic Orban, care a fost invitat de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, să meargă în zona rezervată invitaților.
La vot asistă și premierul Viorica Dăncilă, care este înconjurată de parlamentari PSD și membri ai Executivului.
Rezultate vot moțiune de cenzură
La ora publicării acestui articol Parlamentul României reunit votează moțiunea de cenzură. Rezultatul votului va fi afișat la terminarea votului.
Deputații PSD Marius Bota și Gabriel Petrea,dar și fostul membru PSD Mihăiță Găină au votat moțiunea
Deputatul PSD Marius Bota și deputatul Mihăiță Găină, fost membru PSD, au votat, la vedere, moțiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului. Totodată, parlamentarii din grupul minorităților, inclusiv liderul grupului, Varujan Pambuccian, au introdus bile în urnele de vot.
Deputatul PSD Marius Bota și fostul deputat PSD Mihăiță Găină au fost printre cei patru semnatari PSD ai moțiunii de cenzură.
Totodată, Gabriel Petrea, liderul TSD și fost ministru, a votat moțiunea de cenzură. El a fost aplaudat de parlamentarii Opoziției și huiduit de cei ai PSD.
De asemenea, moțiunea de cenzură a fost votată și de deputați aparținând grupului minorităților naționale, inclusiv de liderul grupului Varujan Pambuccian.
Senatorul Emanoil Savin, semnatar al moțiunii de cenzură, a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu va fi prezent pentru a vota documentul în Parlament. Fostul senator PSD a spus că nu a fost convins de cele patru partide inițiatoare ale moțiunii și părerile divergente ale liderilor acestora.
Parlamentarii votează, la ora transmiterii acestei știri, moțiunea de cenzură.
Reprezentanții Puterii și Opoziției s-au poziționat în preajma pupitrului de unde se citește lista parlamentarilor pentru ca senatorii și deputații să voteze.
Printre cei care asistă lângă pupitru se numără Daniel Constantin (ProRomânia), Lia Olguța Vasilescu (PSD), Florin Roman (PNL) și Robert Turcescu (PMP).
În sala de ședință se află și liderul PNL, Ludovic Orban, care a fost invitat de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, să meargă în zona rezervată invitaților.
La vot asistă și premierul Viorica Dăncilă, care este înconjurată de parlamentari PSD și membri ai Executivului.