Connect with us
Procurorii CSM au admis cererea de pensionare a lui Augustin Lazăr

Politic

Procurorul Augustin Lazăr publică corespondența cu Ministrul Justiției și CSM

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a vorbit luni la sediul Parchetului General despre protocoalele trimise Ministrului Justiției, Tudorel Toader. De asemenea, acesta a publicat și corespondența cu ministrul care a declarat că va declanșa procedurile de evaluare ale Procurorului General.

Manipularea opiniei publice este frecvent folosită pentru destabilizarea activităţii procurorilor, iar Ministerul Public a acţionat în permanenţă transparent, în spiritul aflării adevărului, a declarat, luni, procurorul general al României, Augustin Lazăr.

El a calificat perioada actuală ca fiind „una dificilă pentru justiţie şi statul de drept din România” şi a dat publicităţii corespondenţa purtată cu Ministerul Justiţiei şi CSM.

Bine ați venit, din păcate într-o perioadă foarte sensibilă pentru justiție și statul de drept. Este un context în care manipularea opiniei publice este frecvent folosită ca instrument pentru destabilizarea activității procurorilor.

Această declarație are rolul de a stabili adevărul cu privire la o temă extrem de dezbătută, cea a protocoalelor de colaborare cu SRI. Ministerul Public are misiunea de a asigura aflarea adevărului pe bază de probă. Principiul aflării adevărului face parte din cultura noastră profesională.

În calitate de procuror al PÎCCJ consider și o chestiune de onoare și o datorie profesională să clarific toate suspiciunile și toate speculațiile false apărute abundent pe această temă. Voi face publică corespondența pe care am purtat-o cu ministrul Justiției și CSM.

Adevărul nu trebuie să supere pe nimeni. Din această corespondență rezultă cu claritate că Ministerul Public a acționat astfel: în mod transparent, în legătură cu toate demersurile inițiate cu referire la protocoale. Primul demers al secretizării a fost făcut în martie 2017.

Într-un cadru legal, care a reprezentat un mod instituțional de lucru (…) Eu vă prezint niște documente, unele dintre ele le-am declasificat, pentru a vedea cine-cum mai interpretează. Doresc să precizez că toate protocoalele încheiate cu SRI au fost denunțate de părți, fiind lipsite de efecte.

Se poate lucra și fără protocoale, dar mereu profesioniștii au avut în vedere faptul că atunci când faci ceva, trebuie să faci pe baza unor proceduri. Probabil greșeala a fost că ele au fost secretizate. Se fac niște show-uri care nu fac bine nimănui.

Citește și: Ministrul Justiției, despre evaluarea Procurorului General: „Decizia nu a venit din senin”

Am hotărât că este important să vedem aceste documente, care este adevărul despre manipularea penibilă apărută în spațiul media. A manipula pe cineva este ofensator la adresa opiniei publice inteligente.

Ministrul Justiției a publicat pe Facebook două mesaje, alegând să facă referire la un incident administrativ, care a fost remediat. Vă rog să urmăriți comunicările ministrului, precum și corespondența noastră, din care rezultă modul transparent în care am comunicat, fiind informat privind procedurile de desecretizare.

Vă rog să luați act de răspunsul comunicat președintelui CSM, de către ministrul Justiției, care afirmă că Ministerul Justiției nu are atribuții legale să emită un punct de vedere privind protocoalele. Riguros exact. Documentul nu minte. Este așa cum este el. Trebuie să ai doar bună-voința de a-l citi corect” a spus Augustin Lazăr.

Protocolul trimis lui Tudorel Toader era incomplet

„Nu sâmbătă s-a aflat această chestiune, ci pe 20 martie 2018. Al doilea protocol a fost denunțat de părțile semnatare. Anterior, fusese denunțat de SRI. Practic, nu a produs efecte, nu a apucat să fie folosit. În prezent se află în derulare procedura de declasificare, am cerut celeilalte părți să își exprime disponibilitatea de declasificare. Următorul document este al CSM.

Citește și: Tudorel Toader declansează procedura de evaluare a procurorului general

Cine a făcut copie pentru protocol atât pentru CSM cât și pentru ministrul Justiției, ultima filă a adăugat-o dintr-o eroare la CSM. La ministru lipsea ultima filă. Am văzut suspiciunea. Este un simplu incident administrativ, l-am rezolvat pe loc.

Sâmbătă și-a adus aminte că noi am ascuns ultima filă. Regret acest fapt, nu e cazul. Avem următorul document, cu cele două file pe care le-am transmis ministrului Justiției” a continuat procurorul general.

„Același protocol din 2016 este din nou enumerat în rând cu celelalte protocoale, fără nicio reținere. Era lipsit de efecte, care ar fi fost problema să îl ascundem?” a continuat Augustin Lazăr.

foto: hepta.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top