Connect with us
Orele cu stres termic s-au înmulțit. Cum afectează canicula organismul uman

Sanatate

Orele cu stres termic s-au înmulțit. Cum afectează canicula organismul uman

După ce luna iunie a fost una a extremelor, capricioasă și cu temperaturi ridicate care au corelat cu cele foarte scăzute, în unele zone fiind înregistrate chiar valori negative, ploi severe, inundații și fenomene extreme, precum grindină, care au și produs mari pagube, luna iulie va fi una cât se poate de călduroasă, cu temperaturi caniculare. Meteorologul Bogdan Antonescu a avertizat că numărul de ore din timpul anului cu stres termic generat de căldură a crescut foarte mult în ultimele decenii, ceea ce va avea un efect negativ asupra organismului uman.

Orele cu stres termic s-au înmulțit. Cum afectează canicula organismul uman

Expertul meteorolog Bogdan Antonescu a susținut că numărul de ore din timpul anului cu stres termic generat de căldura mult prea mare a crescut foarte mult în ultimele decenii, provocând modificări majore asupra organismului uman. Astfel, acesta încearcă să revină la o temperatură optimă și să găsească un echilibru termic natural. Cu toate că stresul termic poate fi provocat și de temperaturile scăzute și de precipitații, vijelii, având în vedere că acestea au corelat cu temperaturile ridicate din ultima perioadă, canicula este cea care provoacă aceste probleme.

Expertul a explicat ce înseamnă acest fenomen, susținând că este mult mai prezent în ultima perioadă, orele de stres termin crescând semnificativ, fiind chiar consecutive, ceea ce reprezintă o problemă mai mare. În această situație se regăsesc mai multe orașe mari din Europa, printre care și București. Deși temperatura de afară este una, organismul resimte o altă temperatură, iar discomfortul provocat îl aduce în situația de a nu mai face față stresului prin care trece.

„Sunt o serie de indici care țin de fiziologia organismului și de condițiile meteorologice și toți acești factori sunt îmbinați sau combinați într-un singur indice care e, de fapt, o valoare a temperaturii dar care nu are o semnificație, să vă dau un exemplu – 35 de grade pentru acest indice nu înseamnă că sunt 35 de grade afară ci ceea ce resimte organismul. În momentul în care avem stres termic pentru organism, organismul nu mai face față prin a ajunge la un echilibru termic natural. Și atunci este supus unui stres termic la care, uneori, nu poate face față.”, a punctat expertul în fenomene meteo extreme, Bogdan Antonescu.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sanatate

To Top