Connect with us
Cum reacționezi în caz de incendiu în locuința ta: "Prima lecție este să..."

Social

Cum reacționezi în caz de incendiu în locuința ta: „Prima lecție este să…”

Pe fondul tragediei de la Constanța unde o femeie a murit după ce a sărit de la etajul 6 ca să nu ardă de vie, au apărut diferite speculații cu privire la reacția femeii. Unii au spus că s-a grăbit, alții că a făcut atac de panică, alții că nu trebuia să se retragă pe balcon, sau că de vină au fost pompierii. Un expert în securitatea anti-incendiu a explicat ce trebuie să facem în situația în care ne confruntăm cu un incendiu.

Cum reacționezi în caz de incendiu

Potrivit expertului în securitatea anti-incendiu, Horia Nicolescu, în astfel de situații trebuie să ne păstrăm calmul. El a spus că prima lecție care trebuie respectată în caz de incendiu este să nu părăsești camera. Expertul a subliniat că siguranța la foc nu ține de noroc, ci de pregătire, supraveghere și vigilență.

„Păstrarea calmului ar fi fost necesară, desigur, noi vorbim la rece, dar e important principiul. Prima lecție care se învață este să nu părăsești camera, chiar la incendiu în desfășurare. Este foarte greu să reziști cu un foc în spate, e vorba de un atac de panică. Dacă se făceau niște repetiții înainte, dacă lumea era educată cum să facă, probabil nu s-ar fi întâmplat așa ceva”, a spus expertul în securitatea anti-incendiu.

Făcând referire la tragedia de la Constanța, expertul a spus că dacă femeia stătea trei, patru, cinci minute în balcon, probabil nu s-ar fi sufocat și între timp ar fi venit scara care să o salveze.

Cu privire la intervenția autorităților, Horia Nicolescu a spus că la clădirile înalte se poate acționa și cu tobogane de evacuare, nu doar cu scară, sau saltea gonflabilă.

„Un sfert de oră este foarte mult, este imens, la o situație de genul acesta vorbim de zeci de secunde, dar aceasta este reacția noastră în România. Normele americane spun așa: siguranță la foc nu ține de noroc, ci ține de pregătire, supraveghere și vigilență, sunt mai multe elemente care concură la siguranța în situații de acest gen”, a mai spus Horia Nicolescu.

Reamintim că marți, 16 februarie, în Constanța, o femeie a murit după ce a sărit de la balconul apartamentului ei aflat în flăcări. Incendiul ar fi izbucnit de la o lumânare aprinsă, lăsată nesupravegheată.

Femeia a ieșit din apartament, cu soțul ei, dar s-a întors după un laptop, și asta i-a fost fatal. S-a retras pe balcon, de unde a încercat să coboare cumva.

S-a prăbușit pe aleea din fața blocului, iar medicii nu au reușit să o salveze, în ciuda manevrelor de resuscitare. Pompierii au privit îngroziți cum femeia se desprinde de balcon și cade în gol. Nu aveau, la acel moment, nici scară, nici saltea gonflabilă.

Continue Reading
You may also like...

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Social

To Top