Cum reacționezi în caz de incendiu în locuința ta: „Prima lecție este să…”

17.02.2021
Cum reacționezi în caz de incendiu în locuința ta: „Prima lecție este să…”

Pe fondul tragediei de la Constanța unde o femeie a murit după ce a sărit de la etajul 6 ca să nu ardă de vie, au apărut diferite speculații cu privire la reacția femeii. Unii au spus că s-a grăbit, alții că a făcut atac de panică, alții că nu trebuia să se retragă pe balcon, sau că de vină au fost pompierii. Un expert în securitatea anti-incendiu a explicat ce trebuie să facem în situația în care ne confruntăm cu un incendiu.

Cum reacționezi în caz de incendiu

Potrivit expertului în securitatea anti-incendiu, Horia Nicolescu, în astfel de situații trebuie să ne păstrăm calmul. El a spus că prima lecție care trebuie respectată în caz de incendiu este să nu părăsești camera. Expertul a subliniat că siguranța la foc nu ține de noroc, ci de pregătire, supraveghere și vigilență.

„Păstrarea calmului ar fi fost necesară, desigur, noi vorbim la rece, dar e important principiul. Prima lecție care se învață este să nu părăsești camera, chiar la incendiu în desfășurare. Este foarte greu să reziști cu un foc în spate, e vorba de un atac de panică. Dacă se făceau niște repetiții înainte, dacă lumea era educată cum să facă, probabil nu s-ar fi întâmplat așa ceva”, a spus expertul în securitatea anti-incendiu.

Făcând referire la tragedia de la Constanța, expertul a spus că dacă femeia stătea trei, patru, cinci minute în balcon, probabil nu s-ar fi sufocat și între timp ar fi venit scara care să o salveze.

Cu privire la intervenția autorităților, Horia Nicolescu a spus că la clădirile înalte se poate acționa și cu tobogane de evacuare, nu doar cu scară, sau saltea gonflabilă.

„Un sfert de oră este foarte mult, este imens, la o situație de genul acesta vorbim de zeci de secunde, dar aceasta este reacția noastră în România. Normele americane spun așa: siguranță la foc nu ține de noroc, ci ține de pregătire, supraveghere și vigilență, sunt mai multe elemente care concură la siguranța în situații de acest gen”, a mai spus Horia Nicolescu.

Reamintim că marți, 16 februarie, în Constanța, o femeie a murit după ce a sărit de la balconul apartamentului ei aflat în flăcări. Incendiul ar fi izbucnit de la o lumânare aprinsă, lăsată nesupravegheată.

Femeia a ieșit din apartament, cu soțul ei, dar s-a întors după un laptop, și asta i-a fost fatal. S-a retras pe balcon, de unde a încercat să coboare cumva.

S-a prăbușit pe aleea din fața blocului, iar medicii nu au reușit să o salveze, în ciuda manevrelor de resuscitare. Pompierii au privit îngroziți cum femeia se desprinde de balcon și cade în gol. Nu aveau, la acel moment, nici scară, nici saltea gonflabilă.