Connect with us
Raed Arafat, despre ce se întâmplă în zilele următoare: ”Lupta cu COVID-19 am pierdut-o”

Social

Raed Arafat, declarații despre ce se întâmplă în zilele următoare. Vin măsuri drastice

Raed Arafat a vorbit despre situația critică din România și despre modul în care vor evolua lucrurile în zilele care urmează. Este tot mai clar că, cel puțin în Capitală, se va depăși indicele de infectare de 3 la mie, iar în acest caz vor fi impuse măsuri mai dure pentru populație.

Raed Arafat avertizează: vin măsuri mai drastice care vor trebui respectate

Secretarul de stat a mărturisit că sunt șanse mari ca elevii să urmeze cursurile exclusiv online, însă a precizat că aceasta este o decizie care va fi luată de Ministerul Educației împreună cu Ministerul Sănătății. Totodată acesta a subliniat faptul că purtarea măștii de protecție va deveni obligatorie în toate spațiile publice, fie ele aglomerate sau nu. Regula aceasta este poate cea mai importantă și va trebui respectată cu sfințenie de către cetățeni.

Arafat a subliniat faptul că oamenii trebuie să înțeleagă gravitatea situației și să încerce să respecte cu strictețe noile măsuri, pentru a putea limita răspândirea noului coronavirus. Sistemul sanitar se află deja sub o presiune enormă și lucrurile nu par să își revină prea curând în țara noastră.

“Aşa cum evoluează lucrurile, să ajungem la indicele de 3, în Capitală, este foarte clar. Se vor aplica toate regulile care au fost prevăzute în Hotărârea de Guvern. restaurantele închise, nu mai sunt activităţi la teatre, nu mai sunt activităţi la cinematografe. Bineînţeles, masca devine obligatorie în toate spaţiile publice, deci nu mai există diferenţiere între spaţiul aglomerat şi spaţiul neaglomerat, în toate spaţiile masca este obligatorie. Astea sunt regulile care sunt de bază, în această situaţie. Când trecem de pragul de 3 la mie şi sperăm ca populaţia să înţeleagă şi să respecte pentru că sistemele sanitare au limitele lor, nu doar în România”, a declarat Raed Arafat la Digi24, vineri seara

Șeful DSU este de părere că există o presiune enormă atât din punct de vedere al capacității spitalelor, cât și asupra personalului. Ne apropiem de scenariul în care pacienții infectați nu vor mai putea fi transferați către spitale Covid, ci vor fi nevoiți să rămână unde au fost internați inițial. Astfel vor trebui create circute speciale la nivelul secțiilor de Terapie Intensivă, dar și la nivelul altor secții, care să fie folosite până ce pacienții r putea fi transferați din nou către spitale suport Covid.

Raed Arafat a mai precizat că este posibil să se revină la anumite decizii care au fost luate în luna martie, însă ele vor fi adaptate pentru perioada și situația în care ne aflăm acum.

”La un moment va trebui să ne pregătim clar şi sistemul trebuie pregătit şi s-au dat indicaţii de către Ministerul Sănătăţii către întreg sistemul sanitar că la un moment dat vom începe să ţinem bolnavii şi în secţiile non-Covid şi posibil vom ajunge şi la bază, din nou, la reducerea capacităţii pentru cazurile elective. De fapt ce am pregătit la începutul pandemiei şi din fericire nu s-a întâmplat atunci şi a devenit un subiect de critică şi de batjocură deciziile noastre de atunci, acum ne confruntăm cu el şi este clar că unele decizii, posibil să le luăm, să revenim la ce am luat atunci în martie, dar adaptat la situaţia de acum. cele mai importante măsuri au fost pe sistemul sanitar şi mă refer la asta”, a mai declarat Arafat.

 

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Social

To Top