Politic
UDMR cere autonomia Ținutului Secuiesc: Este un instrument pentru păstrarea identității culturale și lingvistice a comunității maghiare
Senatorii au dezbătut și votat astăzi respingerea celor două proiecte de lege privind autonomia. Acestea au fost depuse în Parlament acum 16 ani. Aceste proiecte au fost „uitate” în Senat unde trebuia să se ia o decizie. În timpul dezbaterilor din camera Parlamentului, UDMR a transmis că susține principiul autonomiei deoarece este „un instrument pentru păstrarea identității culturale și lingvistice a comunității maghiare din România”.
UDMR cere autonomia Ținutului Secuiesc: Este un instrument pentru păstrarea identității culturale și lingvistice a comunității maghiare
Un comunicat transmis de UDMR conținea:
„UDMR militează, de trei decenii, pentru păstrarea identității culturale și lingvistice a maghiarilor din România. Acest fapt nu este o surpriză sau un secret. Reprezentăm interesele acestei comunități în mod consecvent, transparent și democratic.
De câteva zile, suntem martorii unei avalanșe de acuzații și critici atât la adresa comunității maghiare din România cât și la adresa Uniunii Democrate Maghiare din România. Astăzi, la propunerea Partidului Național Liberal Senatul dezbate, în regim de urgență, un proiect legislativ uitat, de 16 ani, în sertarele Parlamentului.
Fără să intrăm în amănuntele unei propuneri făcute acum 16 de ani, care reflectă realitatea și contextul de atunci, susținem principiul care stă la baza acestuia: autonomia, un instrument pentru păstrarea identității culturale și lingvistice a comunității maghiare din România.”
Senatul a avut pe ordinea de zi marți două legi inițiate de UDMR acum 16 ani, dar care au suferit o amânare a dezbaterii în anul 2004. Ambele legi au fost respinse de Camera Deputaților în anul 2004.
Au un raport de respingere de la comisiile de specialitate ale Senatului din acel an. Introducerea pentru dezbatere și vot au fost amânate în mod constant în ultimii 16 ani. În timpul dezbaterilor din Senat, PNL și PSD au votat împotrivă.
Tema autonomiei Ținutului Secuiesc a fost subiect de controverse din moment ce președintele nu a aprobat legea, iar ministrul Ungariei i-a reproșat că incită la ură. De asemenea, PSD-ul a reacționat la discursul președintelui spunând că acuză fără dovezi.