Spiritualitate
Ajunul Sfântului Andrei. Ce se întâmplă în noaptea de 29 spre 30 noiembrie
Mai este puțin și Ajunul Sfântului Andrei bate la ușă. Este ziua dinaintea unei mari sărbători în jurul căreia se află foarte multe superstiții, tradiții și obiceiuri. Din bătrâni se spune că în noaptea de 29 spre 30 noiembrie se fac farmece. Noaptea dinaintea Sfântului Andrei este cea în care, se spune că, animalele prind glas, iar cei care le ascultă vor avea parte de necazuri mari.
Ce se întâmplă în Ajunul Sfântului Andrei
Noaptea de 29 spre 30 noiembrie este una specială. Se spune că este noaptea în care animalele pot să vorbească, iar oamenii care le ascultă vorbind, vor avea probleme în anul care vine.
În noaptea care precede sărbătoarea Sfântului Andrei se fac farmece. Cine ține oalele și paharele cu gura în sus va fi ferit de blesteme și duhurile rele.
Ziua Sfântului Andrei se mai numește, în popor, Ziua Lupului sau Gadinetul. Lupul este simbolul dacic, iar steagul dacilor înfățișa un balaur cu cap de lup.
Se spune că fetele nemăritate care își vor pune busuioc sub pernă în noaptea de 29 spre 30 noiembrie își vor visa ursitul. La fel și cele care vor sta la 12 noaptea, goale și cu o lumânare în mână, în fața unei oglinzi. Conform legendei din bătrâni, îl vor vedea pe cel ales în oglindă.
În ajunul Sfântului Andrei este bine să ne rugăm pentru toți ai noștri, atât pentru cei vii, cât și pentru cei care nu mai sunt printre noi. Pentru sufletele lor este bine să aprindem o lumânare pentru iertarea păcatelor.
Sfantul Apostol Andrei este sărbătorit pe 30 noiembrie. Este Apostololul care a propovăduit Evanghelia lui Hristos în țară noastră. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în anul 1995 ca ziua Sfântului Apostol Andrei să fie însemnată în calendarul bisericesc cu cruce roșie, iar în 1997 a fost proclamat Ocrotitorul României.
Parlamentul României, la cererea Patriarhiei, a hotărât ca ziua de pomenire a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României să fie zi legală, nelucrătoare.