Connect with us
Teodor Meleșcanu (ALDE) a fost propus pentru a ocupa funcția de ministru de Externe în Guvernul condus de Sorin Grindeanu.

Politic

Biografie: Teodor Meleșcanu, ministru de Externe în Cabinetul Grindeanu

Teodor Meleșcanu este propunerea PSD-ALDE pentru ocuparea funcției de ministru de Externe.

El s-a născut pe 10 martie 1941 la Brad în județul Hunedoara. Absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității București, el a devenit doctor în Drept Internațional la Universitate din Geneva, în anul 1973.

Teodor Meleșcanu și-a început cariera politică în anul 1966. Atunci a fost angajat în Ministerul Afacerilor Externe, ajungând, în timp, până la rangul de ambasador. Teodor Meleșcanu a fost detașat că secretar II la Misiunea Permanență a României de pe lângă Organizația Națiunilor Unite și alte organizații internaționale de la Geneva, în perioada 1978-1985.

După Revoluția din 1989, a fost subsecretar de stat, șef al Departamentului America Latină, Asia și Africa (23 august 1990-mai 1991) și secretar de stat (mai 1991-19 noiembrie 1992). În anul 1990, Meleșcanu a fost promovat la rangul de consilier diplomatic, iar în 1992, la cel de ambasador.

În Guvernul Văcăroiu, Teodor Meleșcanu a deținut funcția de ministru de Externe (1992-1996). În Executivul condus de Călin Popescu Tăriceanu, a ocupat postul de ministru al Apărării (aprilie 2007-decembrie 2008).

În anul 2012, devine șef al Serviciului de Informații Externe (SIE), preluând funcția de la Mihai Răzvan Ungureanu. Va demisiona din acest post în anul 2014. Tot în același an, deține pentru o scurtă perioadă funcția de ministru de Externe. Demisionează după opt zile din cauza unui scandal legat de îngrădirea accesului la vot al românilor din Diaspora.

Teodor Meleșcanu a candidat de două ori pentru funcția de președinte al României. Prima oară, se întâmplă în anul 2000, când a candidat din partea Apr, obținând sub 2% în voturi. În 2014, a candidat că independent, obținând puțin peste 1% din voturi.

Pe lângă activitatea politică, Teodor Meleșcanu a publicat o serie largă de lucrări și publicații științifice legate de dreptul internațional și diplomație. De asemenea, el a fost și administrator al grupului Rompetrol, condus de Dinu Patriciu.

Citește și: UPDATE: Lista OFICIALĂ de miniștri din Guvernul Grindeanu

Teodor Meleșcanu a fost căsătorit cu Felicia (decedată în 2004), care i-a dăruit o față pe nume Marina.

Declarația de avere a lui Teodor Meleșcanu

Potrivit declarației de avere de la finalul anului 2014, el deține trei terenuri în județul Brașov, împreună cu actuala soție Viki, un apartament în București și o casă în județul Ilfov.

El mai are un Audi A6 din anul 2016 și patru ceasuri de lux. Meleșcanu deține un depozit bancar la BancPost în valoare de peste 83.000 de RON. El mai obținuse atunci peste 54.000 de RON din activitatea de profesor universitar la SNSPA și universitățile Hyperion și Titu Maiorescu.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top