Rețete
Rețetă de Paști: Tajine cu miel și prune uscate
O rețetă mai puțin obișnuită pentru aceste sărbători pascale este cea de tajine cu miel și prune uscate.
Rețetă de Paști: Tajine cu miel și prune uscate
Tajine de miel este un fel de mâncare marocan care este denumit după vasul în care este gătit. Acest vas este creat din lut și este format din două părți: baza de forma unei farfurii adânci și capacul tronconic care are o gaură. Pe această gaură se lasă o parte din abur să iasă.
Ingrediente:
- 500g carne de miel
- 1 ceapă
- ulei de măsline
- 1 lingură de ghimbir măcinat
- șofran
- sare
- piper
- 1 cățel de usturoi
- pătrunjel
- coriandru
- 150 ml apă
- 1 baton scorțișoară
- 500g prune uscate
- 10 gr unt
- 120 ml apă
- 2 linguri de zahăr
- 100g grame de migdale prăjite
- 1 lingură semințe de susan
Mod de preparare:
Se toacă mărunt ceapa. Se prăjește ceapa într-o tigaie. Se adaugă carnea de miel și se prăjește bine.
Se varsă totul în vasul tajine. Se adaugă sarea, piperul, ghimbir, șofran, ierburile tocate, batonul de scorțișoară și apa. Se amestecă totul, se acoperă, se gătește la foc mic timp de o oră și 30 minute.
După o oră de gătit, se pregătesc prunele. Într-o cratiță se va adăuga untul, zahărul, sarea și apa. Se lasă amestectul să fiarbă și când fierbe, se adaugă prunele. Se amestecă totul, se acoperă, se fierbe la foc mic pentru 15 minute.
După cele 15 minute, se adaugă prunele și apoi sucul lor la tajine. Se adaugă migdalele și semințele de susan. Se amestecă totul, se acoperă, se fierbe încă 20 minute.
Pentru cei cărora nu le place carnea de miel, se poate inlocui cu carne de vită. De asemenea, prunele se pot înlocui cu caise. Această rețetă seamănă cu un fel de tocăniță lipsită de sos și este delicioasă, dar mai ales sănătoasă. Carnea de miel este săracă în colesterol.
Poftă bună!