Social
Monica Anisie, vești pentru elevii care nu pot participa la orele online
Starea de urgență va fi ridicată după 15 mai, când va fi o așteptată o relaxare a măsurilor impuse de autorități. Școlile vor rămâne închise și pe parcursul stării de alertă, până la începerea noului an școlar. Astfel, elevii își vor desfășura activitatea în mediul online, ceea ce reprezintă o provocare atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice. În plus, există și elevi care nu pot participa la orele onlinedin diverse motive. Această situație a intrat în atenția autorităților, iar Monica Anisie a făcut precizări despre încheierea anului școlar în aceste condiții.
Monica Anisie, vești pentru elevii care nu pot participa la orele online
Monica Anisie a declarat că elevii care nu au participat la orele online, vor putea încheia anul școlar prin diferite modalități. A specificat, însă, că în cazul în care elevul are doar o notă pe un semestru, aceasta nu va fi dublată. Dacă elevii au deja două note la o materie, media poate fi încheiată cu bine și chiar poate fi mărită la cerere. În caz contrar, media de pe primul semestru va deveni medie anuală. Dacă media respectivă este sub 5, profesorul va stabili o modalitate de notare.
„Dacă elevul nu a avut nicio notă și nu a participat la lecțiile online, media de pe primul semestru devine medie anuală. Dacă media e sub 5, profesorul va stabili modalitatea în care să dea o lucrare/proiect. Nota din proiect devine media anuală. Dacă avem două note, media se încheie fără probleme. Dacă elevul vrea să-și mărească media, profesorul poate să-i pună note pentru perioada școlii online și în felul ăsta se încheie media. Prima notă de pe semestru nu se dublează.”, a declarat ministrul.
Anisie a precizat că în cazul elevilor din ciclul primar, orele ar trebui să dureze 20-30 de minute. În cazul elevilor de gimnaziu, durata potrivită este de 40 de minute. Ministrul susține că fiecare profesor ar trebui să știe cât timp pot fi atenți elevii săi. În plus, aceasta îi sfătuiește pe părinți să se implice în activitatea școlară a copiilor și să-i susțină.
Tablete pentru copiii din mediile defavorizate
Anisie a precizat că a fost demarat un proiect prin care au fost alocate 150 de milioane de lei. Acești bani vor fi folosiți pentru achiziția de echipamente necesare elevilor din mediile defavorizate pentru a putea participa la cursurile în mediul online. Aceștia vor beneficia de tabelete și internet timp de doi ani, având în vedere că ar putea apărea un nou val de îmbolnăviri cu Covid-19.
„În curând vom ieși cu un plan articulat de măsuri care să vizeze nu numai achiziție de tablete și echipamente. 150 de milioane de lei pentru acești copii de care vorbeam: din mediile dezavantajate, care nu au acces la tehnologie, care cu dificultate au păstrat legătura cu cadrele didactice în această perioadă. Și în felul acesta, ne pregătim, pentru că specialiștii în medicină spun că în toamnă va fi un nou val. Copiii vor beneficia de echipamente și internet timp de doi ani.” a adăugat ministrul.