Spiritualitate
Calendar ortodox 1 mai 2021. Sâmbăta Mare
La data de 1 Mai, anul acesta este sărbătorită Sâmbăta Mare, una dintre cele mai importante zile ale Săptămânii Patimilor. Ultima zi din Săptămâna Patimilor, numită şi Sâmbăta Mare, este ziua dinaintea Paştelui. Credincioșii țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri în această zi mare și se pregătesc intens pentru marele eveniment.
Sâmbăta Mare, 1 mai
Sâmbăta Mare este ultima zi din Săptămâna Patimilor, așa că are o mare însemnătate pentru creștini. Este și ultima zi de post, înainte de marea sărbătoare de pe data de 2 mai, când românii consumă multe bunătăți în cintea Mântuitorului.
În această zi, gospodinele pun la punct toate detaliile, pregătirile în bucătărie și aleg ținuta de Paște pentru fiecare membru al familiei. Este ultima zi în care pot fi făcute bucatele alese, în special cozonacul și pasca, dar și ouăle roșii, dacă nu au avut timp în Joia Mare.
În Sâmbăta Mare se taie mielul pe care românii îl consumă apoi de Paște. Resturile și oasele rămase după tăierea mielului se îngroapă la rădăcina unui măr sau păr sănătos, pentru ca toți cei din familie să fie ca acel arbore, lipsiți de boli și probleme.
De asemenea, tradiția spune că nu este bine să dormi în Sâmbăta Mare, pentru că atunci când se deschid cerurile, Domnul poate să vadă în interiorul ființelor, iar dorințele pe care ți le pui se vor îndeplini. Daă dormi, Domnul nu va putea privi înăuntrul tău și nu va putea să te ajute cu ceea ce ai nevoie.
Rugăciunea din Sâmbăta Mare
În această zi Sfântă, credincioșii rostesc o rugăciune dimineață, urmând ca seara să meargă la Denie și să ia Lumina Sfântă. Rugăciunea aceasta te scapă de păcate, îți asigură pacea și liniștea sufletească de care ai nevoie în aceste zile importante și te ajută să scapi de orice stres când o rostești, cu bunătate în suflet și pocăință.
”Doamne Iisuse Hristoase, Judecătorul meu Preadrept! Cunosc ca păcatele mele sunt fără de număr. De aceea Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind in Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfantul si Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămoșilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită si i-ai suit in rai.
Îngroapă păcatele mele si cugetele mele cele rele si viclene, ca să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă intunericul păcatelor mele, și suie mintea mea la cer, ca să mă bucur de Fata Ta. Așa Doamne, primeste umilita mea rugaciune ca o tamaie mirositoare, pentru rugaciunile iubitei Tale Maici, care Te-a vazut pe Cruce pironit între doi talhari, si de durerile Tale cumplite i s-a ranit inima; care impreuna cu ucenicii si cu mironositele Te-au pus in mormant, care a treia zi Te-au vazut inviat din morti si la inaltarea Ta Te-a vazut suindu-Te de la pamant la cer, insotit de Sfintii Tai Ingeri.
Îndura-Te, Doamne, și de cei vii si de cei răposați, pentru rugăciunile Sfinților Tai, catre care zic si eu, nevrednicul: O, fericiti servitori ai lui Dumnezeu! Nu incetati a va ruga Lui, ziua si noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea gresim cu atatea nenumarate pacate! Mijlociti pentru noi Darul si ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu stim a-l cere dupa cuviinta. Amin”