Connect with us
Calendar ortodox 11 mai 2020. Sfântul Mucenic Mochie; Sfinții Metodie și Chiril, luminătorii slavilor

Spiritualitate

Calendar ortodox 11 mai 2020. Sfântul Mucenic Mochie; Sfinții Metodie și Chiril, luminătorii slavilor

Calendar ortodox 11 mai 2020. Astăzi creștinii ortodocși vor prăznui pe Sfinții următori: Sfântul Mucenic Mochie, Sfinții Metodie și Chiril. Aceștia au povești de viață mai mult decât interesante. Află din rândurile de mai jos mai multe informații.

Calendar ortodox 11 mai 2020. Sfântul Mucenic Mochie; Sfinții Metodie și Chiril, luminătorii slavilor

Sfinții Chiril și Metodie sunt prăznuiți în data de 11 mai. Ei sunt denumiți „apostolii slăvilor” deoarece au tradus Biblia în limba slavonă. Chiril și Metodie au fost frați și au creat împreună alfabetul „glagolic”, în traducere din limba slavonă – cuvânt.

Sfântul Mochie a fost preot în Amfipol și a trăit în secolul al IV-lea. El a devenit mucenic în timpul împăratului Dioclețian. Datorită faptului că propovăduia credința creștină și îi îndemna pe oameni să renunțe la idoli a fost torturat, dar din orice a scăpat nevătămat.

În Sinaxar este menționat cum s-a comportat Sfântul Mochie când a intrat în capistea idolească. Acesta s-a însemnat cu Sfânta Cruce, s-a așezat unde era idolul lui Dionis și a spus:

„Stapane, Cel ce tii toata faptura si toate le-ai zidit prin Hristosul Tau; Cel ce ai rusinat pe diavolul cel instrainat de adevarul Tau si ai daruit fericirea intelepciunii celor ce se tem de Tine, Doamne, si cinstesc numele Tau cel sfant; Cel ce ai sfaramat idolii Babilonului si ai aratat adevarata credinta a prorocului Daniil, Cel ce ai facut zadarnic uratul altar idolesc prin cei trei tineri ai Tai si ai stins vapaia focului in cuptor; Cel ce ai inecat pe invartosatul Faraon in adancul marii, Cel ce ai ascultat rugaciunile lui Moise si ai scos prin toiag apa din piatra; Tu, Cel ce esti acum si ai fost si mai inainte si vei fi Imparat vesnic, auzi-ma pe mine robul Tau, ca iata ma rog Tie; vino in ajutorul meu si arata puterea Ta acelora care socotesc adevarul drept minciuna, sa Te cunoasca pe Tine unul, adevaratul si vesnicul Dumnezeu si sa izgoneasca intunericul ratacirii inchinarii de idoli!”

Apoi, acesta a strigat către idol:

„Dionise, netrebnic si desert, mut si surd, iti poruncesc tie, in numele cel mare si preaslavit al Hristosului meu, Cel ce locuieste intru cei de sus, sa cazi din intarirea ta si sa te intinzi pe pamant, ca sa se arate la toti neputinta ta”.

Pământul s-a cutremurat și a căzut idolul cu un mare zgomot, risipindu-se ca praful. Sfântul Mucenic Mochie a murit pentru credința sa decapitat.

Tot astăzi se mai pomenesc următorii sfinți:

– Sfinții Chiril și Metodie;
– Sfântului Mucenic Dioscor cel Nou;
– Sfântului Mucenic Arghiros Tesaloniceanul;
– Sfinților Chiril-Constantin și Metodie, apostolii slăvilor.

Greco – catolic:

Sf. m. Mochie.

Romano – catolic:

Sf. Mamert, ep.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top