Connect with us
Calendar ortodox 2 septembrie 2020. Ce sfânt mare sărbătorim

Spiritualitate

Calendar ortodox 2 septembrie 2020. Ce sfânt mare sărbătorim

Românii au parte de o altă sărbătoare importantă la data de 2 septembrie. Data aceasta reprezintă o zi de sărbătoare pentru credincioși. Această zi este marcată în calendar, fiind rememorat un sfânt important, care a avut un rol semnificativ pentru religia noastră. În fiecare an, credincioșii de pretutindeni îl sărbătoresc cu rugăciune pe Sfântul Mucenic Maman, ai cărui părinți au murit pentru credința lor în Dumnezeu.

Calendar ortodox 2 septembrie 2020. Ce sfânt mare sărbătorim

Sfântul Mucenic Mamant s-a născut în Paflagonia (Asia Mică), din părinți creștini. Theodot și Rufina, părinții acestuia, pentru că nu au lepădat credința în Hristos, au fost întemnițați. Astfel, sfântul s-a născut în închisoare. Tatăl acestuia a murit înainte ca el să se nască, iar mama sa la scurt timo după ce i-a dat viața.

Un înger i se descoperă unei femei creştine, Amina, şi îi porunceşte să meargă la temniţă şi să-l ia pe copilul proaspăt născut. Mamant nu a grăit până la vârsta de cinci ani. Când a împlinit această vârstă, primul cuvânt pe care l-a rostit a fost „Mama”. Amina, văzând că deseori copilul îşi strigă mama, i-a pus numele Mamant.

În vremea domniei lui Aurelian a fost o crudă prigoană împotrivă creștinilor. Nu au fost iertați nici copiii. Astfel, Mamant la vârstă de cincisprezece ani ajunge înaintea împăratului și i se cere să renunțe la credința în Hristos. Mamant refuză și este supus la multe chinuri: biciuire, ardere cu făclii, că în cele din urmă să fie aruncat în mare.

Un înger al Domnului l-a scos din mare și l-a dus pe un munte de lângă Cezareea. Aici fiarele sălbatice s-au îmblânzit datorită rugăciunilor acestuia. Descoperit de persecutori, este adus din nou la judecată și ucis pentru credința sa puternică în Dumnezeu. A îndurat toate aceste chinuri pentru a-și dedica viața Lui. Este sărbătorit la 2 septembrie.

Troparul Sfântului Mucenic Mamant, glasul al 4-lea:

„Mucenicul Tău, Doamne, Mamant, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.”

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top