Connect with us
Calendar ortodox 21 mai 2021. Sărbătoare mare la români, este dezlegare la pește

Spiritualitate

Calendar ortodox 21 mai 2021. Sărbătoare mare la români, este dezlegare la pește

Calendarul ortodox de vineri, 21 mai marchează una dintre cele mai mari sărbători pentru români. Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Împărați Constantin și Elena care au scos creștinismul din catacombe. În vremea Împăratului Constantin s-a ținut primul Sinod Ecumenic, la Niceea în anul 325, unde a fost înlăturată erezia lui Arie și s-au alcătuit primele articole din Crez.

Cine au fost Sfinții Constantin și Elena

Sfinții Împărații Constantin și Elena au dat libertate creștinismului. Datorită Sfinților Constantin și Elena, jertfele sângeroase au fost interzise, iar duminica a devenit zi de odihnă în Imperiul Roman.

Primul Sinod Ecumenic s-a ținut în vremea Împăratului Constantin. Acesta a avut loc la Niceea în anul 325, când a fost înlăturată erezia lui Arie și tot atunci s-au alcătuit primele articole din Crez.

Citește și: Mesaje și SMS-uri sincere de la mulți ani de Sfinții Constantin și Elena

Împăratul Constantin a murit în anul 337, la zece ani de la trecerea la cele veșnice a mamei sale.

Împărăteasa Elena, mama sfântului Constantin, este cea care a descoperit pe dealul Golgotei, crucea pe care a fost răstignit Hristos. A zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret și multe alte sfinte locașuri.

Rugăciunea care se citește pe 21 mai

Există o rugăciune către Sfinții Împărați Constantin și Elena, care se citește în ziua de 21 mai, când Biserica Ortodoxă îi cinstește și este zi de mare sărbătoare la români. De asemenea, important de menționat este că vineri, 21 mai 2021, se face dezlegare la pește și preparate din pește.

Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, după Dumnezeu şi Maica Domnului, voi sunteţi nădejdea noastră şi folositorii noştri; voi ne sunteţi nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiţi în nevoi şi ne ajutaţi. Voi sfintelor mănăstiri şi biserici le sunteţi păzitori; pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetaţi a ne ajuta nouă, neputincioşilor, ci mijlociţi la Dumnezeu şi la Preacurata Lui Maică şi Pururea Fecioară Maria, ca şi pe noi să ne păzească fără prihană şi pe toţi să ne întărească în credinţă, până la sfârşitul vieţii, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top