Connect with us
Calendar ortodox 21 aprilie 2021. Sfântul acestei zile. Post și rugăciunea de miercuri

Spiritualitate

Calendar ortodox 21 aprilie 2021. Sfântul acestei zile. Post și rugăciunea de miercuri

Calendar ortodox 21 aprilie 2021. Sfântul zilei în Calendarul Ortodox de miercuri, 21 aprilie 2021 este Sfântul Mucenic Ianuarie. Dumnezeu a lucrat minuni prin Sfântul Ianuarie, atât în timpul vieții acestuia cât și după moartea sa. Fiind aruncat în foc, Sfântul Ianuarie, „răcorit de o rouă nevăzută” , a stat în mijocul lui fără sa ardă, înălțând cântări lui Dumnezeu.

Calendar ortodox, miercuri, 21 aprilie 2021

Biserica Ortodoxă îl cinstește astăzi pe Sfântul Mucenic Ianuarie care, pentru că și-a mărturisit și susținut credința, a fost supus la nenumărate chinuri în timpul persecuțiilor împăratului Maximian. I-a fost tăiat capul, pentru că toate celelalte modalități prin care s-a vrut a fi ucis, nu au avut rezultat.

Trupul Sfântului Mucenic Ianuarie a fost dus la Napoli și îngropat în biserică. Au fost consemnate numeroase minuni petrecute la mormântul Sfântului Ianuarie.

De exemplu, fiul unei văduve a înviat, după ce aceasta a luat icoana Sfântului Ianuarie și apoi a așezat-o pe trupul fiului ei mort.

Sfânta Muceniță Alexandra, împărăteasa

Astăzi este ziua de nume a româncelor cu numele Alexandra. La mulți ani!

Alexandra, mucenița lui Hristos Dumnezeu, era soția împă­ratului Dioclețian. Deci văzând ea că Sfântul Gheorghe era chinuit în felurite chipuri spre moarte, dar că în chip minunat rămâne viu și sănătos, s-a înfățișat înaintea împăratului, în vreme ce el aducea jertfă idolilor, și s-a mărturisit pe sine creștină; pentru aceea a fost pusă în închisoare. După ce a fost închisă, s-a dat hotărâre ca să fie tăiați cei doi, Gheorghe și Alexandra. Aflând ea această hotărâre a împăratului, în închisoare s-a rugat lui Dumnezeu și și-a dat sufletul.

Iar Apolo, Isachie și Codrat, fiind din slugile împărătesei Alexandra, și văzând-o pe ea că a disprețuit vremelniceasca și stricăcioasa împărăție și pe muncitorul împărat, și că, crezând în Hristos, a și murit pentru El, au crezut și ei în Hristos. Deci, înfățișându-se cu îndrăznire, au mustrat pe împărat, numindu-l călcător de lege și sălbatic, și că nu i-a fost milă de însăși femeia sa, cu care a făcut copii.

Mâniindu-se împăratul pentru aceasta, a poruncit ca să-i pună la închisoare, și aceasta făcându-se, gândea el toată noaptea cu ce moarte îi va pierde. Dimineața, scoțându-i din temniță, pentru Codrat a poruncit să fie tăiat, iar Apolo și Isachie, iarăși să fie puși la închisoare și să fie uciși cu foamea. După câteva zile, fiind istoviți de foame, și-au dat sufletele lor în mâna Domnului.

Rugăciunea zilei de miercuri

Mai sunt mai puțin de două săptămâni până la Învierea Domnului, Sfintele Sărbători Pascale. Două săptămâni în care credincioșii postesc și se roagă. Iată rugăciunea zilei de miercuri, pe care este bine să o citești cu o lumânare aprinsă în față.

Doamne Atotputernice şi Atotîndurate, îmi aduc aminte că Te-ai născut Om din Sfânta Fecioară în peşteră şi ai fost vândut cu treizeci de arginţi de ucenicul cel viclean, ca să ne răscumperi pe noi, păcătoşii, de sub puterea diavolului. Pentru aceasta, Te rog, îndură-Te de mine, păcătosul!
Primeşte, Doamne, această mică rugăciune a mea şi umilită a mea voinţă, că mă întristez pentru că Te-am întristat şi mă amărăsc pentru că Te-am supărat fără de număr.

Duminica Floriilor 2021

La Tine, Preabunule Mântuitor, am toată nădejdea şi cred că Tu, Care din iubire de oameni ai primit să fii vândut pentru noi, Te vei îndura şi de mine acum, ca să mă mântuieşti de chinurile cele de veci şi să mă învredniceşti Împărăţiei Tale.

Nu Te depărta de la mine, Doamne, şi ajută-mi ca în toate să fac voia Ta şi să nu Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele cele păcătoase, nici să Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum făceau iudeii cei necredincioşi în timpul Sfintelor Tale Patimi, ci ca femeia cea păcătoasă să-Ţi spăl picioarele, cu lacrimile ochilor mei, ca să mă învrednicesc a auzi şi eu din Gura Ta cea dulce: Iertate să-ţi fie păcatele. Amin.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top