Connect with us
Pelerinajul din Iași la Sfânta Parascheva. Când începe și ce măsuri vor fi adoptate

Spiritualitate

Pelerinajul din Iași la Sfânta Parascheva. Când începe și ce măsuri vor fi adoptate

Data de 14 octomnbrie este una foarte importantă pentru credincioșii de pretutindeni, fiind sărbătorită una dintre cele mai mari sfinte: Sfânta Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. An de an, sute de mii de persoane vin să se roage la moaștele Sfintei de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei din Iași. Din cauza crizei sanitare, pelerinajul va fi unul atipic și vor fi respectate mai multe reguli de prevenire a infectării cu noul virus al momentului. În plus, credincioșilor le vor fi puse la dispoziție moaștele din timp.

Cum se va desfășura pelerinajul de la Sfânta Parascheva

Sfânta Parascheva se sărbătorește la 14 octombrie. An an de an, la moaștele sale vin să se roage un număr mare de credincioși, printre care și străini veniți de la mii de kilometri depărtarea. Anul acesta, pelerinajul va fi unul atipic din cauza condițiilor provocate de criza sanitară. Astfel, racla cu moaştele Cuvioasei va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană şi depusă în baldachinul special amenajat încă din data de 8 octombrie şi va rămâne acolo timp de o săptămână, până pe 15 octombrie, pentru ca toată lumea să poată ajunge la Sfântă.

Momentul tradiţional „Calea Sfinţilor” nu se va mai desfășura ca anul trecut, ci racla cu moaștele Sfintei Parascheva va fi purtată de o mașină pe străzile cele mai importante din cartierele moldovenești, iar doritorii vor putea privi parada de la ferestrele caselor.

Pentru ca totul să fie pregătit la timp, preoții s-au apucat deja de pregătiri și asigură că toți pelerinii vor reuși să atingă moaștele, însă timpul de așteptare va crește, comparativ cu alți ani. Toți cei care participă la pelerinaj trebuie să respecte mai multe reguli de prevenire a îmbolnăvirii.

Așadar, masca de protecție care să acopere nasul și gura va fi obligatorie, se va respecta distanțarea socială și își vor dezinfecta mâinile. Vor exista două culoare: unul către racla cu moaștele și unul către ieșire. Voluntarii vor oferi măști de protecție credincioșilor care au nevoie, iar în interiorul Catedralei și în curte, staționarea va fi interzisă, pentrua fi evitată aglomerația. În plus, vor fi amplasate ecrane în mai multe locuri, pentru ca toată lumea să poată urmări slujba.

„De-a lungul traseului pelerinilor vor exista dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini – iar înainte de a se apropia de zona baldachinului, credincioşii vor trece şi peste covoraşe dezinfectante. Fiecare închinător va primi un pachet ambalat şi oferit în condiţii stricte de igienă care va conţine câte o iconiţă, un acatist al Sfintei Parascheva şi o sticluţă de aghiasmă.”, spun reprezentanţii mitroMitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top