Spiritualitate
Sfinții Constantin și Elena- Tradiții și obiceiuri
Pe 21 mai, toți credincioșii, catolici sau ortodocși, îi sărbătoresc pe Sfinții Constantin și Elena. Această sărbătoare are o însemnătate aparte pentru toți oamenii, care o tratează așa cum se cuvine. Datorită Sfinților Împărați, creștinismul a devenit religie permisă, jertfele sângeroase au fost permise, iar duminica a fost stabilită zi de odihnă în Imperiul Roman. În această zi importantă, creștinii sunt atenți la ceea ce fac și țin cont de anumite tradiții și obiceiuri.
Sfinții Constantin și Elena- Tradiții și obiceiuri
În ziua când sărbătoriți Sfinții Constantin și Elena, oamenii nu lucrează, pentru a evita pagubele aduse holdelor. În alte zone ale țării, această zi este ultima în care agricultorii seamănă porumb, ovăz sau mei. Tot ce va fi plantat după această zi, se va usca.
Podgorenii respectă și ei această zi cu sfințenie și nu muncesc. În caz contrar, graurii le vor mânca strugurii.
Pentru a alunga duhurile rele, femeile afumă cu tămâie și stropesc cu aghiazmă colțurile și încăperile caselor.
Tot azi, țăranii vor decide cine le va fi baci la oi, precum și cine le va păzi în timpul pășunatului. În plus, pentru a feri animalele de rele cât timp vor sta la stână, ei aprind un foc mare, stau în jurul lui și pun oile să treacă prin el.
Toți cei care muncesc astăzi, trebuie să se limiteze la lucruri ușoare și să se ferească de a arde ceva. Se zice că cine arde azi o creangă își arde norocul pentru tot restul anului.
În ziua praznicului de Constantin și Elena, pentru voie bună și liniște în familie, este bine să aduci în casă cel puțin trei bujori îmbobociți. Bujorul este simbolul acestei zile, care asigură armonia în familie.
Pentru bunăstare, unul din membrii familiei trebuie să meargă la biserică și să ducă trei bujori sau flori de lămâiță, precum și dulciuri făcute în casă și pâine.
Pentru ca duhurile rele să nu fure sporul laptelui, oamenii au un ritual special. Se adună în mijlocul gospodăriei în jurul unui vas cu lapte și bat cu linguri noi de lemn în vasele în care se fierbe laptele de obicei. Ei au diferite strigături, prin care vor să sperie vrăjitoarele care ar putea fura laptele.