Educatie
Se redeschid școlile! Președintele Klaus Iohannis a anunțat
Klaus Iohannis a spus că se redeschid școlile din 8 februarie 2021. Care va fi modalitatea de funcționare.
Klaus Iohannis, declarații la ora 17.00.
„Nu, nu am scăpat de pandemie. E nevoie să continuăm să fim responsabili, să purtăm mască, să respectăm măsurile, dar putem să constatăm că în ultimele săptămîni incidența bolii s-a redus un pic. Avem ceva mai puține persoane internate la ATI, avem ceva mai puține persoane infectate, deci, cum spun experții, trendul este descendent. Ne-am uitat puțin în jur să vedem ce fac alții. Putem să vedem că majoritatea țărilor au deschis școlile. Sunt foarte puține state, 3, care nu au deschis. Marea majoritate a țărilor din UE deschid școlile. În majoritatea statelor, școlile sunt deja deschise sau vor fi deschise progresiv în următoarele săptămâni. În consecitță, în unaninimitate, am decis următoarele lucruri: începand de luni, când începe semestrul II, majoritatea copiilor merg fizic la școala”, a declarat Klaus Iohannis.
Astăzi, la Palatul Cotroceni, s-a luat decizia despre redeschiderea școlilor. La ședință au participat premierul Florin Cîțu, ministrul Sănătății – Vlad Voiculescu, ministrul Educației – Sorin Cîmpeanu, șeful DSU – Raed Arafat și Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol.
La acest moment, elevii sunt în vacanța intersemestrială.
Premierul Florin Cîţu declarat luni că decizia redeschiderii școlilor va fi luată de preşedintele Klaus Iohannis.
„Vom avea mâine toate informaţiile şi, pe baza acestor informaţii, vom lua decizia. Dacă până mâine vor apărea şi alte informaţii, vom vedea ce decizie luăm împreună cu domnul preşedinte în ceea ce priveşte şcolile”, a declarat Cîţu.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că elevii care îşi vor relua fizic cursurile vor primi măşti de protecţie, existând un stoc de peste 37 de milioane de măşti doar în învăţământul preuniversitar. Cîmpeanu a explicat că învăţământul hibrid, atât online, cât și fizic, se va păstra acolo unde există profesori şi elevi care au indicaţie medicală pentru a continua cursurile de acasă.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, nu a vrut să se pronunțe despre deschiderea școlilor
„Nu pot să mă pronunț în momentul ăsta. O să evit să mă pronunț. Întrebați-mă altceva, vă rog”, a fost răspunsul lui Vlad Voiculescu.
Ministrul Muncii asigură părinții că se va acorda în continuare indemnizația de 75% din salariu
În cazul situațiilor elevilor pentru care școala se va desfășura în continuare online, părinții vor beneficia în continuare de indemnizație.
„Dacă vor exista în continuare cursuri în format online și vor fi nevoiți părinții să stea acasă, atunci acea formă de sprijinire a părinților pentru supravegherea copiilor acasă va continua din partea Guvernului, așa cum am făcut și până acum”, a declarat Raluca Turcan.
Raluca Turcan a dat asigurări că măsura se poate aplica și în cazul copiilor bolnavi care stau acasă.
„Dacă sunt familii vulnerabile, așa cum am prevăzut toate situațiile, atunci când am decis redeschiderea școlilor, sunt convinsă că și dacă se ia această decizie, tot prin ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății vor fi reglementate și astfel de situații”, a mai spus ministrul Muncii.
Astăzi, 2 februarie 2021, președintele Klaus Iohannis a luat decizia legată de redeschiderea școlilor. Elevii vor merge la școală în format fizic din 8 februarie 2021.
Cinci categorii de profesori și elevi vor face, totuși cursurile de acasă și dacă se deschid școlile:
– elevii care au vulnerabilități medicale
– elevii care prezintă simptome de Covid
– elevii care au aparținători în familie cu vulnerabilități
– profesorii cu vulnerabilități medicale
– profesorii care prezintă simptome de Covid
În luna noiembrie 2020, Klaus Iohannis a dispus închiderea școlilor, indiferent de situația epidemiologică pe care localitățile o aveau.
Scenarii redeschiderea școlilor:
Verde – în localitățile care au o rată de infectare de până la 1 la mie, toate școlile se redeschid fizic.
Galben – Peste 1 la mie rată de infectare, până la 3 la mie, merg în continuare la copiii la grădiniță și elevii la școala primară, plus cei din clasele terminale, a VIII-a și a XII-a.
Roșu – Peste 3 la mie până la 6 la mie, rata de infectare. Copiii de grădiniță și copiii de ciclul primar continuă să meargă la cursuri, ceilalți trec în online.
Scenariul 100% online – Atunci când se ajunge la rata de infectare peste 6 la mie localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid, se merge în online.