Connect with us
Zile libere plătite pentru părinți. Cine poate beneficia de ele

Educatie

Zile libere plătite pentru părinți. Cine poate beneficia de ele

Criza sanitară a provocat numeroase schimbări în viețile noastre. Unul dintre cele mai afecatate domenii a fost învățământul, pus greu la încercare în ultima perioadă. Dacă ultima parte a anului școlar 2019-2020 s-a desfășurat online, anul acesta, lucrurile s-au schimbat. Majoritatea elevilor s-au întors în bănci și fac orele față în față, ca înainte de pandemie. Cu toate acestea, unii elevi continuă să desfășoare orele de curs în fața calculatorului, ceea ce îi face pe părinți să aibă nevoie de zile libere pentru a-i putea supraveghea. Află care dintre părinți pot beneficia de aceste zile libere plătite.

Condiții zile libere pentru părinți

Școala a început în regim fizic, însă există situații în care elevii continuă să facă ore în regim online, acolo unde au apărut cazuri de coronavirus, scenariul galben a devenit roșu. Astfel, unii dintre părinți au nevoie de zile libere de la locul de muncă pentru a-i supraveghea pe cei mici și pentru a sta cu ei în acest timp.

Astfel, părinții copiilor de până la 12 ani înscriși în sistemul de învățământ sau cei cu copii cu dizabilități, cu vârsta până în 26 de ani, indiferent că sunt angajați la stat sau la privat, au dreptul să solicite zile libere plătite de către angajator, iar o parte din sume se vor deconta de la fondul de șomaj. Valoarea indemnizație este de 75 la sută din salariul brut și nu poate depăși 75 la sută din salariul mediu utilizat în economie pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale din anul 2020.

„Mai întâi, angajatorul plătește indemnizația, reține impozitele și contribuțiile sociale datorate, depune declarațiile către autorități și ulterior poate să solicite decontarea acestei sume. Indemnizația este impozabilă, adică se datorează pentru salariații obișnuiți un impozit de 10 la sută, contribuția de 25 la sută la pensii, contribuția de 10 la sută la sănătate.”, a explicat Adrian Bența, consultant economic.

Părinții care au nevoie de liber pentru a se ocupa de supravegherea celor mici trebuie să depună la angajator o cerere în acest sens, însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere pentru același lucru, precum și de o copie a certificatului/ certificatelor de naștere al/ale copilului/copiilor. În cazul unui copil cu handicap, se va atașa și o copie a certificatului de încadrare în grad.

Cei care nu pot primi zile libere sunt salariații din sistemul de ordine publică, din apărare și din sistemul medical. Aceștia vor primi un spor la salariu, bani care li s-ar fi cuvenit dacă stăteau acasă pentru copii.

Doar unul dintre părinți poate solicita liber, iar celălalt părinte trebuie să fie activ – fie salariat în câmpul muncii, fie un PFA activ. Dacă unul dintre soți este deja în concediu de creștere a copilului, ceălălalt nu poate solicita zile libere plătite, deoarece are cine să se ocupe de supraveghere. Nu există o limită de zile permisă, atâta timp cât acestea pot fi justificate.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Educatie

To Top