Externe
Cum este afectată România de retragerea SUA din Tratatul INF
Informația care a circulat ieri în mediul online, pe sursele agențiilor de știri, este confirmată astăzi: SUA se retrag din Tratatul INF.
Cum este afectată România de această decizie, având în vedere că reacția imediată a Rusiei nu a fost una deloc prietenoasă?
Retragerea SUA din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare va avea efecte la nivel global, conform unei analize STRATFOR.
Aliații SUA din Europa, printre care unul de bază este România, s-ar afla din nou la mijloc, între cele două mari puteri, amintind de tensiunea din perioada Războiului Rece.
Spre deosebire de acea etapă a istoriei, SUA au construit un sistem antirachetă, planificat încă din timpul domniei lui George W. Bush la Casa Albă.
Rusia nu și-a ascuns niciodată nemulțumirea față de, de exemplu scutul american de la Deveselu. În anul 2016, Vladimir Putin a amenințat România și Polonia că s-ar putea să se afle în raza de acțiune a rachetelor ruse pentru că au acceptat să găzduiască elemente ale scutului american antirachetă.
Cum motivează Donald Trump decizia luată azi?
Statele Unite, prin vocea lui Trump, își motivează decizia. Acestea acuză Federația Rusă că au încălcat Tratatul prin dezvoltarea unui nou tip de rachetă de croazieră denumit Novator 9M729, denumirea NATO fiind SSC-8. Racheta este doar una în plus din arsenalul rus.
„Statele Unite aplică standarde duble. Acest lucru va afecta securitatea şi stabilitatea internaţională. E foarte dureros, fiindcă primele vor fi afectate direct statele europene”, a declarat Şvitkin, șeful Dumei de stat rusești (Parlamentul Federației Ruse).
CITEȘTE ȘI: SUA se retrag din Tratatul forţelor nucleare intermediare și transmit acest mesaj Rusiei