Connect with us

Externe

SUA se retrag din Tratatul forţelor nucleare intermediare și transmit acest mesaj Rusiei

Statele Unite ale Americii se retrag din Tratatul forțelor nucleare intermediare și transmit un mesaj contundent Rusiei.

România, pomenită în acest scandal

Decizia este luată într-un efort de a contrabalansa dezvoltarea capabilităţilor militare ale Chinei în Pacific, au informat mai multe surse, relatează The New York Times.

„Preşedintele Donald Trump şi-a exprimat în mai multe rânduri intenţia de a renunţat la tratatul INF, semnat în 1986 între preşedintele american Ronald Reagan şi omologul său rus Mihail Gorbaciov. În timp ce tratatul a fost considerat util de-a lungul anilor, SUA au acuzat Rusia, încă din 2014, de încălcarea tratatului.

Tratatul interzice de asemenea Statelor Unite să furnizeze noi arme pentru a răspunde eforturile Chinei de a îşi asigura o poziţie dominantă în regiunea Pacificului. Deoarece China nu face parte din statele care au semnat tratatul, aceasta nu întâmpină limite privind raza de acţiune a rachetelor sale”, notează presa străină, conform agenției Mediafax.

Cu toate acestea, Casa Albă neagă această informație spunând că nu există nicio decizie oficială privind retragerea din tratat.

Ministerul rus de Externe a spus pe 25 septembrie că sistemul antirachetă din România este una dintre cauzele care poate duce la anularea Tratatului forțelor nucleare intermediare, iar responsabilitatea este aruncată în cârca Statelor Unite.

„Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud.

Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează ameninţarea nord-coreeană. Relaţiile dintre Rusia şi Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina şi Siria”, completează agenția Mediafax.

CITESTE SI: Eugen Teodorovici a vorbit despre impozitarea nunților. Ce recomandă Fiscului

Scrisoarea lui Donald Trump pentru Klaus Iohannis: „Felicit România pentru…

Daniel Șuta, editor senior

1 Comment

1 Comment

  1. Terzi Petre

    2018-10-20T17:27:42+03:00 at 17:27

    Totul este acceptabil, până l areluarea cursei înarmărilor ! In ultimii ani in repetate randuri am recomandat liderilor UE, , sa reciteasca, cartea publicata, dupa al doilea razboi mondial, de Genevieve Tabouis: ”20 ANS SUSPENSE DIPLOMATI-QUE” (tradusa si in romana) care permite sa se inteleaga ce urmeaza cand te retragi lipsit de fermitate in fata unui conducator-despot, lipsit de scrupule, si irational. In special daca, comportarea lui are la baza o suferinta sau alte tulburari comportamentale dobandite. Romania este acum prinsa la mijloc, si va trebui sa joace “cartea castigatoare”, asa cum a facut-o Regele Carol I, in anul 1977, precum si Regele Ferdinant I si Regina Maria, la sfarsitul primului razboi mondial !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top