Connect with us
Summitul G20 a luat startul in China. Liderii celor mai importante state din lume vor discuta la Guanghzou cele mai fierbinti probleme ale momentului.

Externe

Summit G20, In China: Cele mai importante puncte de discutie

Presedintele chinez Xi Jinping a deschis duminica lucrarile summitului de doua zile al liderilor celor mai importante economii din lume si a anuntat ca Grupul Celor 20 (G20) urmeaza sa adopte noi masuri in vederea generarii unei dinamici de crestere economica si evitarea protectionismului, relateaza The Associated Press.

Cel de-al 11-lea summit G20 este gazduit de China, in orasul Guangzhou (est).

Xi a dat mana si a pozat, duminica dupa-amiaza (ora locala), alaturi de lideri ai marilor puteri prezenti la reuniune, inclusiv presedintele american Barack Obama, cancelarul german Angela Merkel si presedintele rus Vladimir Putin, informeaza news.ro.

Dupa sedinta foto, cei 20 de lideri au intrat in sala de conferinte.

In alocutiunea de deschidere, Xi a declarat ca economia mondiala se redreseaza, dar se confrunta cu multiple provocari in domeniile financiar, comercial si al investitiilor.

Liderul chinez a anuntat ca summitul va discuta despre o crestere economica axata pe inovatie si despre o guvernanta economica si financiara mondiala mai eficienta.

G20: Sefii organizatiilor economice internationale vad riscuri comerciale provocate de protectionism

Sefii mai multor organizatii economice internationale, intre care si FMI, au avertizat inaintea summitului G20 din China in privinta riscurilor provocate comertului de protectionismul aparut in multe state dezvoltate, relateaza Bloomberg.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a incurajat sambata liderii de afaceri sa ceara guvernelor sa mentina deschise fluxurile comerciale, ea avertizand in privinta perspectivelor de crestere pentru 2017.

Opiniile ei sunt impartasite de directorul general al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), Roberto Azevedo.

”Comertul este mult prea scazut si este asa de mult timp. In prezent are loc un reviriment al opozitiei fata de comertul liber. Este la nivel politic. Este la nivelul opiniei opiniei publice, iar acest fapt se risimte in politici”, a adaugat Lagarde, informeaza news.ro.

Sefa FMI a aratat ca daca nu este comert international, daca nu sunt investitii transfrontaliere, daca serviciile, capitalul, oamenii si bunurile nu trec granitele, atunci activitatile economice vor fi mai scazute si locurile de munca mai putine, indiferent de tara.

Comentariile lui Lagarde au loc intr-o perioada de incetinire a negocierilor de ratificare a Parteneriatului Trans-Pacific, care ar lega 12 tari, inclusiv SUA, care reprezinta circa 40% din economia mondiala.

Mandatul presedintelui american Barack Obama se apropie de sfarsit, iar ambii candidati la Casa Alba, Donald Trump si Hillary Clinton, au vorbit impotriva acordului care nu include China, in timp ce progresele pentru acordul comercial SUA-UE, cunoscut sub numele de TTIP, sunt si ele blocate.

Ministrul francez al Comertului, Matthias Fekl, a afirmat la sfarsitul lunii august ca Statele Unite nu au oferit nimic substantial in negocierile cu UE pentru acordul de liber schimb si ca discutiile ar trebui oprite.

Ministerul german al Economiei, Sigmar Gabriel, a spus anterior ca discutiile pentru TTIP ”au esuat de facto, dar nimeni nu vrea sa spuna asta”.

In multe state occidentale a aparut un curent protectionist care duce la apeluri pentru precautie in privinta liberalizarii comertului si a investitiilor straine in domenii ca cel imobiliar si utilitatile.

Proiectele unor companii chineze au primit recent lovituri in Marea Britanie si Australia.

Obama a avertizat intr-un interviu la CNN ca statele trebuie sa se asigure ca oamenii nu se simt parasiti prin globalizare.

”Daca economiile avansate nu dau atentie inechitatilor, daca nu dau atentie nu doar cresterii agregat ci si modului in care este distribuita bunastarea si oportunitatilor oferite oamenilor, atunci da, va fi o reactie impotriva globalizarii si comertului”, a spus el.

Premierul britanic Theresa May a spus in drum spre summit ca Marea Britanie poate fi o campioana a comertului liber in pofida Brexit, dar a avertizat si ea ca exista riscul unui sentiment anti-globalizare.

Secretarul general al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Angel Gurria, a notat ca dupa criza financiara au fost adoptate 1.400 de masuri protectioniste.

Iesirea Marii Britanii din UE este un motiv al incertitudinilor, alaturi de temerile legate de acordul TPP, a spus Gurria, criticandu-i si pe ”unii lideri europeni”  care au spus ca TTIP a esuat.

Inainte de G20, liderii statelor BRICS (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud) si-au exprimat la randul lor ingrijorarile referitoare la protectionism si au cerut cresterea rolului OMC.

Obama, primit fara covor rosu

Chiar de la aterizarea Air Force One au aparut primele probleme. Autoritatile din China nu au folosit covorul rosu pentru sosirea presedintelui american, si mai mult decat asta, nu au pus la dispozitie scara pentru coborarea din aeronava pe usa principala.

Restul liderilor prezenti in China pentru summit nu au avut parte de un astfel de tratament. Covorul rosu a fost intins pentru presedintele rus Vladimir Putin, presedintele sud-coreean Park Geun-hye, presedintele brzilian Michel Temer, dar si pentru premierul britanic Theresa May.

Obama a fost nevoit sa coboare din avion pe o usa a avionului dotata cu scara.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top