Connect with us
Comisia Europeană a criticat Guvernul Grindeanu și Parlamentul în raportul MCV. În schimb, experții europeni apreciază performanțele Guvernului Cioloș.

Politic

Guvernul Grindeanu și Parlamentul, criticate în raportul MCV. Guvernul Cioloș, lăudat

Guvernul Grindeanu și Parlamentul sunt criticate în raportul MCV (Mecanismul de cooperare și verificare). Comisia Europeană arată că ordonanțele privind grațierea și modificarea codului penal sunt menite să slăbească lupta anticorupție.

Modificările legislative menite în mod clar să slăbească sau să reducă domeniul de aplicare al infracțiunii de corupție sau care au reprezentat o provocare majoră la adresa independenței sau eficacității DNA ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate, se arată în raportul MCV, prezentat la Bruxelles de Comisia Europeană.

Totodată, conform Evenimentul Zilei, Comisia Europeană precizează clar într-o notă de subsol următoarele:

Cele două proiecte de ordonanțe de urgență prezentate spre consultare de către Guvern la 18 ianuarie 2017 ar putea afecta cadrul juridic privind corupția și rezultatele luptei împotriva corupției.

De asemenea, experții europeni pun la zid Parlamentul României, pentru că apără politicienii corupți.

Cadrul legal în materie de integritate, respectiv pachetul de legi în care se definesc situaţiile de conflict de interese şi incompatibilităţile pentru funcţionarii publici şi pentru funcţionarii publici aleşi sau numiţi a fost redeschis în mod periodic în Parlament. Nu a fost posibil să se instituie un cadru legal clar, consolidat, care să susţină caracterul sustenabil al reformelor, deşi în anii 2015 şi 2016 s-au constatat eforturi crescânde din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a promova aplicarea consecvenţă a legilor în materie de integritate, mai arată raportul MCV.

Comisia Europeană le recomandă Guvernului şi Parlamentului controlate de PSD „să asigure transparența totală și să țină seama în mod corespunzător de consultările cu autoritățile relevante și cu părțile interesate în cadrul procesului decizional și în activitatea legislativă legate de Codul  penal și de Codul de procedură penală, de legile anticorupție, de legile în materie de integritate (incompatibilități, conflicte de interese, avere ilicită), de legile justiției (referitoare la organizarea sistemului justiției), precum și de Codul civil și Codul de procedură civilă, inspirându-se din transparența procesului decizional pusă în practică de Guvern în 2016”.

Citește și: Iohannis a discutat cu președintele CEDO. Concluziile despre grațiere și condițiile din închisori

Guvernul Cioloș, lăudat în raportul MCV

Dacă experții europeni au criticat Guvernul Grindeanu, Guvernului Cioloș i s-au adus aprecieri.

„Raportul confirmă faptul că Guvernul instalat în anul 2015 a contribuit major la îndeplinirea obiectivelor MCV şi a avut un aport decisiv pentru acest raport favorabil. Raportul MCV confirmă că România a menţinut un parcurs sustenabil în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor mecanismului, astfel că pentru prima dată este menţionată modalitatea de finalizare a mecanismului. Astfel, Comisia Europeană a emis 12 recomandări, iar îndeplinirea acestora va conduce la încheierea MCV”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Comisia Europeană intenţionează să prezinte următorul raport MCV la sfârşitul anului 2017.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top