Connect with us
Proiectul de Buget 2017 este aprobat de Guvernul Grindeanu vineri, urmând să fie trimis spre seară în Parlament.

Politic

Update: Proiectul de Buget 2017, aprobat marți. Ce a discutat Grindeanu cu Iohannis

Guvernul Grindeanu urma să aprobe vineri proiectul de buget 2017, urmând ca acest proiect să ajungă pe seară în Parlament.

Update, ora 19.15: Premierul Sorin Grindeanu a declarat, vineri, că a discutat în cursul după-amiezei cu preşedintele Klaus Iohannis în legătură cu avizarea de către CSAT a proiectului de buget pe anul 2017, însă adoptarea bugetului de către Guvern se va putea face doar marţi. Grindeanu a spus că şi-ar fi dorit ca bugetul să aibă un parcurs similar celui de anul trecut când avizul CSAT a fost dat la o zi după ce Executivul a adoptat proiectul de buget şi l-a trimis la Parlament.

Iniţial, priemerul Sorin Grindeanu îşi propusese ca proiectul de buget consolidat pe anul în curs să ajungă pe masa parlamentarilor pe 25 ianuarie, însă iniţiativa a fost abandonată după ce atât prim-ministrul cât şi liderul PSD Liviu Dragnea s-au declarat nemulţumiţi de forma proiectul pe care ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a făcut-o publică luni pe site-ul MFP.

Premierul i-a convocat, marţi, pe miniştrii săi la discuţii pe marginea bugetului care au ţinut până noaptea târziu şi în urma cărora, în şedinţa de guvern de miercuri, a putut fi discutată nota privind noile limite de construcţie a bugetului din acest an.

Coform ministrului Viorel Ștefan, deficitul bugetar a fost stabilit la 2.99% din PIB, valoare care se încadrează în limita de 3%.

Citește și: PSD regândește proiectul de BUGET 2017. Dragnea, nemulțumit

Deşi Executivul aprobă proiectul bugetului cu o întârziere faţă de calendarul iniţial, premierul Sorin Grindeanu a ţinut să dea asigurări că acest lucru nu va afecta în niciun fel programnul de măsuri care a fost aprobat de Guvern în primele şedinţe, care urmează să intre în vigoare de la 1 februarie.

Măsurile sunt creşterea salariului minim la 1.450 de lei, majorarea salariilor cu 20% în administraţia locală, creşterea cu 50% a veniturilor pentru artişti, schimbarea regimului de impozitare a micilor afaceri, eliminarea plafonului de 5 salarii medii brute la plata CASS şi CAS, eliminarea CASS pentru pensii, eliminarea impozitului de 16% la pensiile sub 2.000 lei, eliminarea unor taxe cum este cea de timbrul de mediu şi taxa radio-tv, relatează news.ro

Buget 2017: Klaus Iohannis, nemulțumit de bugetele alocate instituțiilor de siguranță națională

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis, joi, o scrisoare premierului Sorin Grindeanu în care acuză diminuarea bugetelor instituţiilor cu atribuţii pe siguranţă naţională, dar şi faptul că MApN, deşi primeşte bani suplimentari, nu are alocat un buget de 2% din PIB, aşa cum s-a angajat România, afirmând că intenţia de a reduce fondurile reprezintă un gest de „iresponsabil”.

Citește și: Scrisoarea lui iohannis pentru Grindeanu pe tema bugetului

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top