Connect with us
Cel mai periculos loc din supermarket. Un profesor renumit trage un semnal de alarmă

Social

Cel mai periculos loc din supermarket. Un profesor renumit trage un semnal de alarmă

Silviu Gurlui, conferențiar la Facultatea de Fizică Al. I. Cuza din Iași a dezvăluit care este cel mai periculos loc din supermarket. Aici nu trebuie să zăbovești prea mult, pentru că poate fi periculos pentru sănătatea ta. Deși mergem des la supermarket, nu ne-am fi gândit la asta, însă este un sfat important pentru toată lumea.

Cel mai periculos loc din supermarket. Un profesor renumit trage un semnal de alarmă

Conform spuselor profesorului Silviu Gurlui, cea mai periculoasă zonă dintre-un supermarket este zona frigorifică. El ne sfătuiește să ne oprim aici un timp cât mai scurt și, dacă se poate, să evităm zona dacă nu avem de achiziționat alimente de aici. Iată ce se întâmplă de fapt în zonele frigorifice din marile magazine!

„Aceste particule au dimensiuni diferite, de la 0,3 μm la valori mai mari, inclusiv masa este diferită și în funcție de curenții de aer, aceste particule pot reveni la sol sau pot fi ridicate. Deci pot fi transportate într-un mediu dat. Am să fac referință la un exemplu extrem de simplu și cunoscut de noi: smogul de deasupra orașelor atunci când se întâmplă așa numită inversie termică.

Deci, un strat de poluare care rămâne aproape de sol atunci când temperatura la sol este joasă, este mai mică decât în straturile ridicate. Un astfel de fenomen se produce și în zonele comerciale, mai ales acolo unde sunt spațiile frigorifice”, a explicat profesorul, potrivit digi24.ro.

Profesorul a explicat de ce este bine să nu zăbovim în aceste zone prea mult timp și care sunt riscurile la care ne supunem. Este un fenomen pe care puțini îl cunosc.

„Am pregătit un mic exemplu. Este un culoar de intrare între două spații frigorifice, capetele de intrare și de ieșire. Aerul cald și cu particule din mediul respectiv coboară în această zona, băltește aici și reușește să elibereze particulele pe margine, pe capetele de intrare.

De aceea, în aceste spații, aproape de sol, vor fi găsite concentrații mai mari de particule, potențial și particule care conțîn virusul. Iar spațiile cele mai vulnerabile din supermarketuri sunt zonele de intrare pe culoarul din spațiul frigorific. Recomandarea mea este să nu zăbovim foarte mult în aceste zone”, a mai completat profesorul.

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Social

To Top