Connect with us
O nouă lege intră în vigoare de azi. Românii riscă amenzi de până la 100.000 de lei

Social

O nouă lege intră în vigoare de azi. Românii riscă amenzi de până la 100.000 de lei

Românii trebuie să fie mai atenți, deoarece e nouă lege intră în vigoare azi, 16 iulie. Este vorba de legea mirosurilor, care a fost publicată seara trecută în Monitorul Oficial, urmând ca de astăzi să fie aplicată. Aceasta face referire la cei care poluează olfactiv, fiind astfel obligați să dețină sisteme proprii de monitorizare a disconfortului creat de miros, precum și un plan de măsuri ce vizează reducerea acestui disconfort.

O nouă lege intră în vigoare de azi. Românii riscă amenzi de până la 100.000 de lei

Legea se referă la firmele al căror domeniu impune emiterea de mirosuri neplăcute, impunându-le obligația de a achiziționa sisteme prin care să monitorizeze această poluare olfactivă, pentru a reduce discomfortul creat pentru restul oamenilor. Amenzile pentru nerespectarea acestor obligații ajung până la 100.000 de lei, iar firmele pot fi sancționate chiar și cu închiderea activității. Pentru nerespectarea, la modul general, a planului respectiv se aplică o amendă între 25.000 și 50.000 de lei pentru persoanele juridice.

Rodica Militaru, inițiatoarea legii, a declarat că, pe lângă persoanele juridice, pot intra şi gospodinele și alte persoane fizice sub incidenţa actului normativ. Astfel, ea susține că oamenii, mai ales cei care locuiesc la bloc, ar trebuie să fie responsabili și să evite, de exemplu, să deschidă ușa de pe hol atunci când gătesc, în loc de geam, reușind să-i deranjeze pe vecini cu mirosul de mâncare. Dacă o persoană va face asta în mod constant, fără a ține cont de noile reglementări, riscă să fie invocată legea pentru ea.

„Cred că vecinii ar trebui să fie preocupaţi de buna convieţuire. Nici înainte de apariţia legii nu era de dorit ca în loc să deschidă geamul când găteşte, vecinul să deschidă uşa spre hol, să se răspândească mirosul de gătit în tot blocul. Dar dacă există acest obicei în mod constant şi vecinul nu ţine cont de solicitările celorlaţi locatari, da, legea poate fi invocată. Dacă mirosurile sunt ocazionale şi în aer liber, cred că putem fi cu toţii înţelegători”, a mai declarat Rodica Militaru.

Amenzi pentru persoanele fizice

Pentru nerespectarea obligației de a realiza, în totalitate sau la termen, măsurile impuse în conformitate cu planul de gestionare a disconfortului olfactiv, legea prevede o amendă între 7.500 și 15.000 de lei pentru persoane fizice.
Multe dintre prevederile ”legii mirosurilor” vor putea fi aplicate doar dacă autoritățile vor pune la dispoziție modele de documente și metodologii necesare. Cadrul legal este incomplet și nu se poate aplica până cândd Guvernul nu va aduce o completare în acest sens.

 

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Social

To Top