Connect with us
Starea de alertă expiriă astăzi, dar România o prelungește cu încă 30 de zile, noile reguli

Social

UPDATE Starea de alertă a fost prelungită! Deciziile lui Orban!

Starea de alertă din România expiră în mai puțin de 24 de ore, dar guvernul și-a anunțat deja inteția de a prelungi cu încă 30 de zile starea de alertă. Executivul nu are nevoie de acordul parlamentului, deoarece decretul de prelungire se face în baza legii date în starea de urgență.

Ce reguli noi vo fi în viitoarele 30 de zile de stare de alertă?

Raed Arafat și Nelu Tătaru nu au vrut să explice că măsuri va lua guvernul în următoarele 30 de zle în starea de alertă, dar ce s-a putut extrage din declarațiile de până acum sunt următoarele concluzii:

  • Terasele ar putea fi închise la ora 22:00 ca măsură de protecție
  • Accesul în anumite localități, puncte turistice ar putea fi limitat
  • Purtarea măștii în spațiile închise este în continuare obligatorie
  • Legea carantinării și izolării este obiectivul guvernului
  • Măsurile clare vor fi publicate cel târziu cu câteva ore înainte de aplicarea stării de alertă noi, valabile din 17 iulie 2020

Legea Carantinării și izolării, condiții adoptate de Camera Deputaților

Legea privind carantina și izolarea a fost adoptată joi seara de Camera Deputaților, cu 266 de voturi “pentru”, 11 “împotrivă” și 8 abțineri. Documentul a suferit o serie de modificări importante față de varianta inițială. Una dintre cele mai important emodificări este cea cu privire la persoanele care fug din caratină sau izolare. Acestea vor fi băgate în caratină instituționalizată pe cheltuiala proprie, prevedere eliminată inițial de PSD, dar votata in cele din urma.

Legea privind carantina, adoptată în Camera Deputaților. În ce condiții vor fi internați pacienții și când se impune izolarea

Potrivit amendamentelor depuse de PSD carantina se va institui asupra persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen în spaţii special desemnate de către autorităţi, la domiciliu sau în locaţia declarată de către persoana carantinată stabilita prin decizie motivată a Direcției de Sănătate Publică pentru fiecare persoană identificată, decizie care va conține mențiuni cu privire la data si emitentul actului, numele si datele persoanei carantinate, durata măsurii si calea de atac prevăzută de lege.

Totodată, izolarea prevede separarea fizică a persoanelor afectate de o boala infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen, la domiciliu sau într-o unitate sanitară, în vederea monitorizării stării de sănătate și aplicării unui tratament pe baza consimțământului persoanelor si numai daca acest tratament se impune, în scopul vindecării și  reducerii gradului de contagiozitate. Detalii despre lege aici.

Declarațiile lui Klaus Iohannis, atac la adresa PSD

Starea de alertă. Klaus Iohannis s-a arătat îngrijorat de faptul că, în România, efectele pandemiei devin din ce în ce mai vizibile, după ce, doar marți, au fost 637 de cazuri noi, iar 30 de români au murit din cauza acestei boli.

„Este greu de imaginat cum pot fi unii care umblă pe la televizor, pe stradă, și spun că nu este niciun pericol, că putem să ne relaxăm, că de fapt boala asta este una ușoară. Ba alții chiar, adepții unor teorii conspiraționiste, spun că nici nu există boala. Această boală, din păcate, există. Este o boală grea și cu un impact devastator asupra lumii, dar și asupra României, din păcate”, a spus Iohannis, care a amintit faptul că, săptămâna trecută a transmis să se renunțe la disputele politice, pentru a combate epidemia, a declarat președintele României într-o conferință de presă.

VIDEO: Declarații de presă legate de Starea de alertă și legerea carantinării

Sunt Daniela Stoiu, am 49 de ani si sunt senior editor la HUFF.ro. Experienta mea acumulata ma ajuta sa scriu stiri din domeniile: economie, stiri interne, sociale, locale.

1 Comment

1 Comment

  1. Ionuta marin

    2020-07-15T11:42:09+03:00 at 11:42

    Dl. Președinte , in timpul unei crize sanitare sunteți președintele TUTUROR românilor. Dacă vreți să creadă în dvd.respectatii pe toți indiferent de cazul lor politic. Regulile carantinei vor fi respectate și au fost respectate de români indiferent de ce culoare politică sunt.Sunteti OBLIGAT să aplanați toate conflictele guvern-opozitie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Social

To Top