Connect with us
Zile libere pentru părinți și după 15 mai. Parlamentul a aprobat oficial

Social

Zile libere pentru părinți și după 15 mai. Parlamentul a aprobat oficial

Părinții sunt tot mai îngrijorați de situația copiilor. Ei își vor continua activitatea didactică în mediul online până la sfârșitul anului școlar. Astfel, părinții se tem că nu-i vor putea supraveghea și cei mici vor sta mereu singuri acasă, aceștia fiind nevoiți să meargă la serviciu. În acest sens, Parlamentul a decis să schimbe legislația în ceea ce privește zilele plătite pe care părinții le pot primi. Astfel, legea permite ca aceste zile libere să fie disponibile și după 15 mai, când starea de urgență va fi ridicată.

Zile libere pentru părinți și după 15 mai. Parlamentul a aprobat oficial

Parlamentul a decis că părinții își pot lua zile libere plătite până la încheierea anului şcolar în curs. Proiectul a fost susţinut de Ministerul Muncii şi din plen de către preşedintele Comisiei de muncă, Adrian Solomon.

Potrivit actului normativ, doar unul dintre părinți poate primi zile libere pentru supravegherea copiilor, în situaţia suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate astfel de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu. Un astfel de situație extremă este și pandemia de coronavirus care a închis școlile.

„Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă, inclusiv ale actelor normative care o modifică şi/sau o completează ori care cuprind dispoziţii care privesc aplicarea prevederilor sale, se aplică în continuare, fără întrerupere, de la data încetării stării de urgenţă instituite prin decret, potrivit art. 93 alin.(1) din Constituţia României, republicată, pentru toate domeniile de activitate în care se menţin restricţii, până la ridicarea acestora, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020”., prevede amendamentul.

Actul normativ susține că cei care pot beneficia de aceste prevederi sunt părinții ai căror copii au vârste de până la 12 ani și sunt înscriși în cadrul unei unităţi de învăţământ. În plus, sunt beneficiari și părinții care au copii de până la 26 de ani, cu handicap, care merg la școală.

Zilele libere plătite nu vor fi disponibile în cazul în care unul dintre părinți are raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activităţii angajatorului. Astfel, acesta poate sta cu cel mic acasă din pricina situației în care se află.

 

 

 

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Social

To Top