Connect with us
Reguli la alegerile locale 2020. Cu ce amenzi și pedepse te poți alege dacă nu le respecți

Alegeri Locale 2020

Reguli la alegerile locale 2020. Cu ce amenzi și pedepse te poți alege dacă nu le respecți

Alegerile locale de anul acesta au loc mâine, 27 septembrie. Alegerile vor fi unele inedite, în contextul pandemiei cu care ne confruntăm de o bună perioadă de timp. Sunt primele alegeri care se vor desfășura într-un regim special, unde oamenii vor trebui să fie atenți la tot ce fac și să respecte anumite reguli de prevenire a infectării cu noul virus. Pe lângă acestea, trebuie respectate mai multe reguli generale, legate strict de scrutin. În caz contrar, ne pasc amenzi usturătoare și chiar pedepse mai grave.

Ce să nu faci la alegerile locale

Alegerile locale au loc mâine, la data de 27 septembrie. Urnele se deschi la ora 07:00 și se închid la 21:00. Oamenii vor trebui să respecte mai multe reguli impuse în contextul pandemiei, prin care oamenii să evite infectarea cu noul virus al momentului. Pe lângă aceste reguli, mai sunt există și anumite infracţiuni electorale, care în Codul Penal sunt pedepsite cu amendă sau chiar închisoare.

Conform lege5.ro, împiedicarea exercitării drepturilor electorale se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, prevede art. 385 din Codul Penal. Aceasta înseamnă împiedicarea, prin orice mijloace, a exercitării dreptului de a alege și de a fi ales.

De altfel, coruperea alegătorilor, care înseamnă oferirea de anumite bunuri în scopul de a determina pe cineva să voteze sau să nu voteze anumiți candidați se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, prevede art. 386.

Cât despre cei care votează, deși nu au acest drept, Codul Penal prevede închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. Pedeapsa se aplică și pentru cei care votează de două ori sau merg la vot cu un buletin de identitate fals.

Violarea secretului votului se pedepsește cu amendă cuprinsă între 600 și 90.000 de lei. În cazul în care cel care comite fapta face parte dintre membrii biroului electoral al secției de votare, el riscă între șase luni și trei ani de închisoare sau amendă între 1.800 și 150.000 de lei și interzicerea exercitării unor drepturi.

Pe cei care atacă secția de votare, îi așteaptă între 2 și 7 ani de închisoare şi interzicerea exercitării unor drepturi. De altfel, alegătorii nu au voie să facă fotografii sau clipuri video în interiorul secției de votare.

Nerespectarea regimului urnei de vot se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi, iar falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale se pedepseşte cu închisoarea de până la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, conform lege5.ro

Alegătorul trebuie să fie singur în cabina de vot. Excepție fac persoanele care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur. Astfel, are dreptul de a lua alături de el un însoțitor.

Ce reguli trebuie să respectăm pentru a putea vota

Toți participanții la vot trebuie să poarte mască de protecție, astfel încât să fie acoperite nasul și gura. Accesul se va face treptat, astfel încât în secția de votare să nu fie mai mult de 5 alegători, care să respecte distanța socială de cel puțin un metru.

Alegătorii sunt obligați să își dezinfecteze mâinile înainte și după vot, cu substanțele puse la dispoziție de autorități. Se va evita contactul fizic cu membrii biroului electoral al secției de votare. După vot, votantul își va aplica singur pe actul de identitate timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „VOTAT”.

Conform ultimelor declarații ale autorităților, persoanele care la vot vor înregistra simptome evidente specifice noului virus, precum și temperatura de peste 37,3 grade, vor avea prioritate și vor fi și o cabină de vot dedicată din acel moment. După fiecare votant care se regăsește în această situație, acestea vor fi dezinfectate.

„Se alege una din urne care va deveni din acel moment și urnă, dar și cabină de vot dedicată. Acea cabină de vot dedicată este cabina de vot în care vor merge din acel moment doar cei care vin cu simptome sau febră. Se va dezinfecta după fiecare participant.”, a explicat Nelu Tătaru.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Alegeri Locale 2020

To Top