Connect with us
Mare sărbătoare pentru românii care poartă acest nume. Ce sfântă sărbătorim pe 7 august

Spiritualitate

Mare sărbătoare pentru românii care poartă acest nume. Ce sfântă sărbătorim pe 7 august

După ce pe 6 august au sărbătorit marea sărbătoare Schimbarea la Față a Domnului, românii au parte de o altă sărbătoare. Data de 7 august reprezintă o zi de sărbătoare pentru credincioși. Această zi este marcată în calendar cu cruce neagră, fiind rememorată o sfântă importantă. În fiecare an, credincioșii de pretutindeni o sărbătoresc cu rugăciune pe Sfânta Teodora de la Sihla, care are un rol important în religia noastră și numeroși români îi poartă numele

Mare sărbătoare pentru românii care poartă acest nume. Ce sfântă sărbătorim pe 7 august

Cuvioasa Teodora este singura româncă trecută în rândul sfinţilor. A fost fiica lui Ştefan Joldea, armaş, un fel de comandant de artilerie la Cetatea Neamţului. Ştefan Joldea a trăit în comună Vânători-Neamţ şi a avut două fiice pe Marghita (Marghiolita) şi pe Teodora.

La îndemnul părinţilor, Teodora s-a căsătorit cu un tânăr din Ismail, dar până la urmă, neavând copii, au hotărât să meargă amândoi la mănăstire. Sfânta Cuvioasă Teodora a îmbrăcat haina călugărească la Schitul Vărzăreşti – Râmnicul Sărat, iar după doi ani soţul ei s-a călugărit la Schitul Poiana Mărului, sub numele Eleodor.

După un timp, Cuvioasa Teodora se mută din chilie în peştera de alături, unde rămâne până la moarte, ostenindu-se în post şi rugăciune, pentru ea şi pentru toată lumea. Puţina hrană şi-o procura fie din fructele ce i le oferea pădurea, fie mai ales dintr-un fel de iederă, ce creşte până azi pe stâncile Sihlei, numită “iarbă dulce” sau “măcrişul Sfintei Teodora”. După ce și-a mărturisti păcatele și a fost împărtășită cu Sfintele Taine, Sfânta Teodora a rostit ultimele sale cuvinte: “Slavă Ție, Doamne, pentru toate” și și-a dat duhul.

Trupul Sfintei Teodora a rămas tăinuit în peșteră până după anul 1830, atunci când familia domnitorului Mihail Sturza a reînnoit Schitul Sihla și a așezat moaștele ei în racla de preț, pe care le-a depus în biserica schitului. Ulterior, atunci când s-a zidit o biserică nouă la moșia familiei din satul Miclaușeni, Iași, moaștele au fost duse aici și multă lume venea să se închine sfintei.

Pe 20 iunie 1992, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a recunoscut și a proclamat sfințenia Cuvioasei Teodora de la Sihla, stabilindu-se ca zi de prăznuire data de 7 august.

Ce nume se serbează de Sfânta Teodora

  • Teodora
  • Teodor
  • Tudor
  • Tudora
  • Teo
  • Toader
  • Tudorel
  • Tudorică
  • Toderică
  • Dorin
  • Dorina
  • Doru
  • Dora
  • Dorel
  • Dicu

 

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

3 Comments

3 Comments

  1. fanica popescu

    2020-08-07T07:02:36+03:00 at 7:02

    bravo Yvan.ai perfecta dreptate Biblia interzice cu desavarjire inchinarea la oameni . Cu atat mai mult la oameni morti,dar ptr. o religie moarta din start este ceva normal s-a divinizezi mortaciuni Poate mata a mai spus,eu nu

  2. fanica popescu

    2020-08-07T07:01:23+03:00 at 7:01

    bravo Yvan.ai perfecta dreptate Biblia interzice cu desavarjire inchinarea la oameni . Cu atat mai mult la oameni morti,dar ptr. o religie moarta din start este ceva normal s-a divinizezi mortaciuni

  3. Yvan

    2020-08-07T02:39:40+03:00 at 2:39

    Cîtă incultură și manipulare de la prehoți, dacă am citi biblia am vedea că este un mare păcat să sărbătorim mortaciuni și să ne închinăm la icoane făcătoare de minciuni și să pupăm oase exotice.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top