Connect with us
Lista localităților în care se deschid școlile de luni 8 februarie 2021

Educatie

Prima zi de școală! Reguli stricte pentru elevi! Ce nu au voie să facă sub nicio formă

A venit prima zi de școală! În sfârșit, după o vară tensionată, cu multe întrebări și mai puține răspunsuri, a venit ziua cea mare. Elevii se reîntorc la școală, într-un nou an școlar. Unii pentru prima dată, alții în clase mai mari. Este un început diferit, cu multe reguli, cu distanțare socială și cu mască de protecție. Ceva ce elevii din țara noastră nu au mai experimentat vreodată. Ministrul Sănătății a prezentat o serie de reguli pe care copiii trebuie să le respecte începând din prima zi de cursuri.

Reguli stricte pentru elevi în prima zi de școală

Prima zi de școală vine, anul acesta, la pachet cu emoții și un set de reguli pe care elevii trebuie să le respecte cu sfințenie. Sunt reguli de distanțare socială și de protecție împotriva răspândirii infectării cu noul virus. De la ora 09.00, în unitățile de învățământ sună clopoțelul. Adunările de altă dată, din curtea școlii, sunt o amintire acum. Totul s-a schimbat. Ministrul Sănătății, împreună cu Ministrul Educației au trasat o serie de reguli pe care copiii trebuie să le respecte pentru binele tuturor. Poate că nu le va fi ușor, dar cu siguranță, se vor obișnui, copiii având o capacitate excelentă de acomodare la orice situație.

Măsurarea temperaturii

În primul rând, înainte de a pleca de acasă, elevii trebuie să își măsoare temperatura care nu trebuie să fie mai mare de 37,3 grade Celsius. Elevii trebuie să ia la ei cel puțin trei măști de protecție, în fiecare zi de școală. Elevii cu simptome de boală nu trebuie să se prezinte la școală. Părinții trebuie să anunțe conducerea școlii, precum și medicul de familie.

Își păstrează locul în bancă

Astfel, una dintre principalele reguli este păstrarea distanțării fizice de 1 metru în interiorul școlii, și cel puțin 1.5 metri în curtea școlii.  În unitățile de învățământ unde acest lucru nu este posibil, au fost montate separatoare. Pentru a respecta această regulă, fiecare copil își va păstra același loc în bancă pe tot parcursul prezenței în clasă. Totodată, elevii nu au voie să atingă rechizitele altor colegi de clasă, sau de școală.

Poartă mască de protecție

Masca de protecție – Purtarea măștii de protecție este obligatorie și vizează toți elevii, toți profesorii, și personalul auxiliar din unitățile de învățământ. Măștile pot fi de unică folosință, sau reutilizabile.

Fără flori în prima zi de școală

Ministerul Educației a interzis, anul acest, festivitățile de deschidere a anului școlar, iar o dată cu asta elevii nu vor avea voie să ducă flori pentru cadrele didactice. Florile pentru profesori în prima zi de școală erau oarecum o regulă nescrisă pentru elevi și părinți. Iată că anul acesta, curțile unităților de învățământ nu vor mai fi pline de flori. Elevii nu au voie să le aducă la școală.

Mâinile igienizate riguros

Copiii trebuie să-și spele mâinile, sau să le dezinfecteze, ori de câte ori ating o suprafață care ar putea fi infectată. Vorbim de clanțe, mânere, butoane de lift sau balustrade. Dacă mâinile nu sunt curate, este interzis să își atingă ochii, nasul, sau gura. Mâinile trebuie spălate cel puțin 20 de secunde cu apă și săpun, sau neapărat dezinfectate.

Acestea sunt principalele reguli pe care elevii trebuie să le respecte începând din prima zi de școală. Totodată, este foarte important și comportamentul pe drumul spre și de la școală, precum și cel din recreație. În drumul spre școală, dacă elevul folosește un mijloc de transport în comun, trebuie să poarte mască de protecție și să de dezinfecteze pe mâini imediat cum a coborât din acesta.

În recreație, dacă stau în clasă, elevii poartă mască de protecție și păstrează distanța de 1 metru, unii față de ceilalți. Dacă ies în aer liber, și nu au mască, trebuie să păstreze o distanță de cel puțin 1.5 metri.

 

 

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Educatie

To Top