Connect with us
Parlamentarii au o dată precisă pentru alegerile locale

Alegeri Locale 2020

Parlamentarii au o dată precisă pentru alegerile locale

Parlamentarii au discutat și au căzut de acord asupra unei date fixe pentru alegerile locale așteptate de toată țara. Miercuri, 13 mai, Camera Deputaților a adoptat mai multe amendamente la ordonanța de urgență privind prelungirea mandatelor aleșilor locali. Potrivit inițiativei PSD s-a acceptat un amendament cu privire la alegerile locale prin care vor fi organizate la 6 luni de la încheierea stării de alertă.

Parlamentarii au o dată precisă pentru alegerile locale

Prin această decizie s-a modificat amendamentul care inițial provedea doar organizarea lor la 6 luni după finalizarea stării de urgență. Mai mult, un amendament adițional ce a fost adoptat de deputați prevede ca aceste alegeri să fie convocate de Parlament prin lege organică, nu de către Guvern precum s-a făcut până acum.

O urmare a acestei legi este faptul că mandatele aleșilor locali vor fi automat prelungite cu 6 luni de la încetarea stării de urgență sau a celei de alertă.

Camera Deputaților a fost for decizional pe proiectul de lege care privește adoptarea ordonanței de urgență, iar actul va merge la președinte pentru promulgare. Această lege poate fi atacată la Curtea Constituțională de către președinte sau PNL care și-a manifestat opoziția față de acest proiect.

„Noi am stabilit în Comisia juridică că se pot prelungi mandatele aleşilor locali cu până la 6 luni, de la finalizarea şi încheierea stării de urgenţă şi de alertă. Dăm posibilitatea Parlamentului la finalizarea stării de alertă să stabilească data. De ce vă deranjează că stabileşte Parlamentul data? Dacă nu vă place şi vreţi să atacaţi la Curte, atacaţi-o,” a fost mesajul lui Florin Iordache, cel care a condus astăzi ședința plenului în Parlament.

Alegerile locale fuseseră programate anterior pentru luna iunie, dar nu mai pot fi organizate din cauza noului virus. PNL a propus ca alegerile să fie reprogramate în toamnă. Data exactă a alegerilor pentru administrațiile locale se va stabili printr-o lege organică, cu cel puțin 75 zile înaintea votării propriu-zise.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Alegeri Locale 2020

To Top