Externe
Premierul Turciei, Binali Yildirim, le cere Rusiei și SUA să înceteze cearta cu privire la Siria
După amenințările lui Donald Trump de pe Twitter la adresa Rusiei și răspunsul acesteia, Turcia, actor-cheie în dosarul sirian, le-a cerut miercuri Rusiei şi SUA să înceteze „cearta” lor cu privire la posibilele lovituri împotriva regimului sirian în urma presupusului atac chimic asupra oraşului insurgent Douma, în apropiere de Damasc.
„Unul spune ‘Eu am rachete mai bune’, altul spune ‘Ba nu, eu am rachete mai bune. Hai, dacă ai curaj, lansează-le!’. E o ceartă de stradă, ei se ceartă ca nişte şefi de bandă. Şi cine plăteşte preţul? (…) Civilii”, a declarat premierul turc Binali Yildirim, în timpul unui discurs susţinut la Istanbul.
Aceste declaraţii dure intervin în contextul în care tensiunile dintre Rusia şi SUA au escaladat în ultimele zile cu privire la presupusul atac chimic din Siria, pe care mai multe ţări occidentale îl impută regimului de la Damasc, susţinut de Moscova.
Preşedintele american Donald Trump a atenţionat miercuri Rusia cu atacuri iminente împotriva Siriei, la scurt timp după ce Moscova a avertizat împotriva oricărei acţiuni ce ar putea „destabiliza situaţia deja fragilă din regiune”.
Diplomaţia rusă a replicat că rachetele cu care Trump ameninţă Rusia ar trebui să vizeze „teroriştii, nu guvernul legitim” de la Damasc.
„În aceste zile, membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU au o responsabilitate şi mai mare. Însă, ei ce fac? Se ameninţă prin intermediul postărilor pe Twitter”, a spus Yildirim.
„Nu este momentul pentru rivalitate, este momentul să ne gândim la rănile regiunii (…). Este momentul să lăsăm deoparte cearta despre cine e mai puternic”, a adăugat premierul turc.
Turcia, prinsă între cele două țări
În această dispută, Turcia este prinsă între aliatul său american, cu care relaţiile s-au degradat în ultimii doi ani, şi partenerul său rus, cu care legăturile sunt tot mai călduroase, în pofida unei rivalităţi de mai multe secole.
Turcia susţine opoziţia siriană care încearcă să răstoarne din 2011 regimul lui Bashar al-Assad. Însă de peste un an Ankara pare mai preocupată de activităţile miliţiilor kurde în nordul Siriei şi cooperează strâns cu Rusia şi Iranul, susţinătorii regimului sirian.
Foto: Hepta.ro
CITEȘTE ȘI: Prima reacție a Rusiei, după amenințarea lui Donald Trump: „Rachetele inteligente trebuie să zboare în direcția teroriștilor”
Theresa May, despre atacul chimic din Siria: „Comunitatea internațională trebuie să răspundă”
Președintele Turciei, Recep Erdogan, după masacrul din Siria: „Cei care au comis acest masacru vor plăti”