Connect with us
Klaus Iohannis: Violența la nivel European crește. Declarațiile președintelui la comemorarea holocaustului

Politic

Klaus Iohannis: Violența la nivel European crește. Declarațiile președintelui la comemorarea holocaustului

Klaus Iohannis a declarat, luni,că realizarea Muzeului Național de Istorie al Evreilor și Holocaustului este o prioritate a mandatului său. Președintele a adăugat că UE se confruntă cu o intensificare a manifestărilor violente, a sentimentelor de ură și a tendințelor antisemite.

„Încă de la debutul mandatului meu de Președinte, mi-am asumat misiunea de a apăra și cinsti memoria victimelor Holocaustului. De atunci, câteva realizări concrete au consolidat această promisiune. Amintesc actualizarea și întărirea legislației în domeniu și rezultatele excelente obținute de țara noastră în timpul Președinției române la cârma Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului. Subliniez, de asemenea, susținerea constantă pe care am acordat-o proiectului Muzeului Național de Istorie al Evreilor și Holocaustului, care, constat, a reușit să avanseze foarte bine”, a declarat Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Șeful statului susține că a observat că forțele politice au ajuns la un consens și, în acest context, speră că proiectul Muzeului Național de Istorie al Evreilor și Holocaustului să devină realitate, întrucât educația este arma pe care societatea o are în fața încercărilor de „otrăvire a democrațiilor prin manifestări extremiste, populiste, antisemite și xenofobe”

„Sunt convins că acest muzeu va fi mai mult decât un spațiu simbolic, va funcționa ca o resursă educațională importantă, mai ales pentru tinerele generații. Educația reprezintă cea mai puternică armă pe care o are o societate pentru a rezista în fața încercărilor de otrăvire a democrațiilor prin manifestări extremiste, populiste, antisemite și xenofobe. Existența acestui Muzeu, alături de celelalte măsuri amintite, este vitală pentru o luptă autentică împotriva curentului negaționist latent și a tuturor tendințelor care încă mocnesc amenințător în statele europene”, a adăugat Iohannis.

Președintele a adresat un îndemn autorităților, dar și cetățenilor, de a nu se opri în lupta împotriva curentelor naționaliste și extremiste.

„Este nevoie să perseverăm în toate aceste eforturi pentru că încă există, din păcate, o creștere alarmantă a curentelor naționaliste și extremiste și, mai mult, ne confruntăm la nivel european cu o intensificare a manifestărilor violente, a sentimentelor de ură, a tendințelor antisemite și xenofobe.Toate aceste derapaje contravin, fără echivoc, unei culturi bazate pe valorile europene fundamentale și sunt consecințe ale unei lipse de cunoaștere și informare”, a conchis Klaus Iohannis, la ceremonia de decorare a unor supraviețuitori ai Holocaustului”, a conchis Klaus Iohannis.

Președintele a decorat, luni, la Palatul Cotroceni, supraviețuitori ai Holocaustului.

În semn de deosebit respect pentru suferințele îndurate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru înalta ținută morală de care au dat dovadă de-a lungul vieții, precum şi pentru eforturile depuse pentru păstrarea vie a memoriei victimelor Holocaustului, președintele a conferit: Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler doamnei Davidovits Rachel, doamnei Pardău Lea, domnului Schwartz Paul, doamnei Segal Sandra, domnului Shai Meir, doamnei Szinetar Iudita Agneta și doamnei Vainer Anette.

De asemenea, șeful statului a conferit Medalia Naţională „Serviciul Credincios” Clasa a III-a lui Klein Andrei.

Adi Ioan este editor senior la Huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top