Social
Ce se află în spatele afacerii „Cireșe pentru fraieri”: fructele care costă mai mult decât aurul
Piețele românești au fost invadate deja de unele fructe pe care deși le avem în grădinile românești, prețurile sunt mai mari decât al oricăror alte fructe. Luna mai este luna în care se coc si vând cireșele, dar momentan pe tarabe apar cireșe de lux care costă mai mult decât kilogramul de aur. Află din rândurile de mai jos care este de fapt situația în spatele acestei afaceri de succes.
Ce se află în spatele afacerii „Cireșe pentru fraieri”: fructele care costă mai mult decât aurul
Cireșele românești încă nu s-au copt, dar pe tarabele din piețe cireșele așa-zis românești ne uimesc cu prețul imens. Vânzătorii din piețe încearcă să atragă cumpărătorii cu mini – îndemnuri de genul: „Ia cireașa, neamule, ia cireașa dulce la un milion jumate’ kilu’! Ia-o acum, să nu ți-o ia altu’!
Cireșele cu prețul de 150 lei kilogramul erau expuse frumos pe o tarabă din Ploiești. Astfel o singură cireașă costă 1 leu, exact cât o pâine. Prețul nu este accesibil oricui, este alegerea cumpărătorului ce să cumpere cu câțiva lei, dar eticheta care spune clar proveniență românească este revoltător. Toată lumea știe că cireșele de mai se coc tocmai după data de 15 mai.
Explicația din spatele prețului
Constantin Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale de la Buzău explică întreaga situație din spatele prețurilor exorbitante ale cireșelor „românești”:
„Simplu, domnule Saiu, le aduc de prin alte țări mai calde, unde aceste fructe s-au copt deja, și le vând la noi. Le cumpără cu 4, 5, 6 lei, nu mai mult, și încearcă să le vândă cu 150, 200 de lei pe aici, pe la sărăcăuții de români. Cine știe, se mai găsește câte unul să ia,” conform Evz.ro.
Așadar, adevărul din spatele cireșelor „românești” este că nici codițele nu sunt românești. Sunt aduse din import și printr-o etichetă scrisă la repezeală, vânzătorii încearcă să smulgă cât mai mulți bani de la românii pofticioși.
Vânzătorii mai vechi în piață vorbesc despre cum astfel de vânzători au de fapt un oarecare succes chiar și cu aceste prețuri. Există întotdeauna femei gravide, domni care cumpără pentru amante cireșe în loc de flori. Cireșele sunt aduse de samsari din țări precum Grecia, Turcia, Bulgaria la prețuri de 1-2 euro și apoi le vând aici la prețuri de până la 20 ori mai mari.
Totuși succesul samsarilor este temporar. Cireșele se strică repede și apoi aceștia lasă prețul la 15-20 lei doar să nu rămână cu ele. Cireșele la prețuri mai mari decât fructele exotice sunt frumoase doar de decor. Gustul lasă de dorit. Dacă te-ai aștepta la un gust dulce, zemos, nu o să ai parte de asta. Gustul cireșei este de plastic și atunci vei regreta că ai făcut o investiție într-un fruct atrăgător, dar cu gust de plastic.
Tu ai cumpăra cireșe la acest preț?