Connect with us
ÎPS Pimen și Nicolae Ceaușescu aveau o legătură misterioasă: ce s-a întâmplat în 1966 la Mănăstirea Putna

Social

ÎPS Pimen și Nicolae Ceaușescu aveau o legătură misterioasă: ce s-a întâmplat în 1966 la Mănăstirea Putna

Deși în perioada comunismului, românii erau îndemnați să evite bisericile, iar oamenii își ascundeau tradițiile pentru a nu fi denunțați miliției. Aceștia își făceau deseori cruce cu limba pentru a nu fi denunțați de alți tovarăși. Totuși, Nicolae Ceaușescu a mers la Mănăstirea Putna, iar ÎPS Pimen a fost martor al acestei vizite. După această vizită, românii au început să meargă la mănăstirile din întreaga țară.

ÎPS Pimen și Nicolae Ceaușescu aveau o legătură misterioasă: ce s-a întâmplat în 1966 la Mănăstirea Putna

Această vizită istorică a avut loc în 1966 când dictatorul era însoțit de la delegație de 8 americani la Mănăstirea Putna. ÎPS Pimen a fost martor al acestei vizite și povestea că după acest moment, mănăstirea alături de alte lăcașuri de cult s-au umplut de turiști, conform evz.ro.

„În anul 1966, Nicolae Ceaușescu a vizitat Mănăstirea Putna cu prilejul împlinirii sorocului de 500 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii Mănăstirii Putna. După această vizită, Putna, îndeosebi, dar și celelalte mănăstiri au fost „năvălite” de mulțimea turiștilor, mai ales a școlarilor și a studenților.

Dacă Ceaușescu a fost la Putna, nu mai are nimeni dreptul să ne mai urmărească și să ne ceară socoteală de ce mergem la biserică și la mănăstiri”, spuneau turiștii cu multă bucurie sufletească”, a declarat IPS Pimen, potrivit playtech.ro

La finalul slujbei, starețul a ținut Biblia în mână în fața altarului, iar credincioșii o sărutau. Americanii au intrat în șir indian și au sărutat Biblia. Când a venit rândul lui Nicolae Ceaușescu să sărute Biblia, s-a aplecat, dar Elena Ceaușescu l-a tras de mânecă:

”Nicule, noi suntem atei!”.

Ce a observat Ceaușescu la Putna

Această vizită s-a soldat cu aprobarea acoperirii bisericii mănăstirii cu tablă de cupru, material considerat de război. Pimen povestea că Nicolae Ceaușescu a fost impresionat de mormântul lui Ștefan cel Mare.

De asemenea, a observat că harta Moldovei medievale din Muzeul Mănăstirii nu cuprinde teritoriul de până la Nistru. Acesta a dispus imediat să fie corectată harta incluzând Basarabia furată de ruși.

Zoe Ceaușescu a fost la Putna de 3 ori după vizita tatălui său și era găzduită de o familie din comuna Putna. Pimen mai menționa:

„Seara, când nu mai erau turiști în mănăstire, venea, intra în biserică, îngenunchea în fața mormântului lui Ștefan cel Mare câteva minute, săruta mormântul, săruta și icoanele din catapeteasma bisericii, săruta mâna părintelui ghid, mulțumindu-i, și pleca la gazda sa din Putna. Ea a cerut o carte cu litere chirilice, „pentru cultura ei”; părintele stareț Gherasim a priceput ce dorește în realitate; i-a dat un Ceaslov și o Psaltire.”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Social

To Top