Social
Starea de alertă, prelungită cu 30 de zile. Florin Cîțu, despre schimbările făcute
Situația din țara noastră continuă să fie una dificilă din cauza pandemiei de coronavirus, care afectează majoritatea statelor. Având în vedere că riscul nu a trecut și pericolul de îmbolnăvire și răspândire a bolii este încă mare, autoritățile au decis să prelungească starea de alertă cu încă 30 de zile, din 12 februarie. În plus, Florin Cîțu a anunțat că vor avea loc anumite schimbări odată cu această prelungire.
Reguli de respectat în starea de alertă
Starea de alertă pe teritoriul României a fost prelungită pentru alte 30 de zile, începând cu 12 februarie, anunță Florin Cîțu, premierul țării. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat, miercuri, o nouă hotărâre prin care se propune prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, având în vedere că situația este încă una complicată și riscul de infectare nu a dispărut.
Astfel, românii trebuie să respecte în continuare mai multe măsuri de prevenire a infectării cu noul coronavirus. Astfel, masca de protecție, care să acopere nasul și gura, rămâne obligatorie în toate spațiile închise și deschise, la nivel național.
Mai mult, se menține și carantina parțială. Astfel, în intervalul 23.00-05.00, românii nu au voie să circule, decât cu un motiv bine întemeiat.
De asemenea, sunt interzise sărbătoririle, aniversările, petrecerile în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private. În plus, evenimentele publice numeroase sunt interzise.
Majoritatea școlilor s-au deschis din data de 8 februarie, iar elevii trebuie să respecte mai multe măsuri de prevenire. Astfel, elevii poartă mască de protecție, se dezinfectează, nu iau contact unii cu alții, respectă distanțarea socială și pot fi testați dacă se constată că au simptome de coronavirus.
Florin Cîțu, anunț important pentru români
Premierul Florin Cîțu a anunțat că starea de alertă va fi prelungită pentru încă 30 de zile. Mai mult, el a explicat că a fost stabilită și o anumită schimbare.
Conform informațiilor transmise de premier, formula de calcul a ratei de incidenţă a cazurilor de coronavirus se va modifica. Noua modalitate de calcul este folosită de către epidemiologi la nivelul Uniunii Europene. Astfel, în calcul vor fi incluse și focarele, iar această măsură va fi aplicată peste 14 zile.
„Am cerut această analiză. Nu se va aplica imediat. Ea se va aplica peste 14 zile, tocmai pentru a avea o perioadă de tranziţie. Am cerut şi eu aceste date. Răspunsul a fost că aceasta este formula pe care o folosesc epidemiologii.
Nu am o problemă cu acest lucru. Nu modifică foarte mult, pentru că noi deja am vaccinat şi în spitale, şi în centrele de bătrâni, unde puteau să apară focare şi de aceea permite şi această perioadă de 14 zile.
Este doar o modificare pur statistică pentru a avea informaţia aproape de realitate şi este o formulă pe care o folosesc toate ţările din UE, deci nu este nimic care să ne îngrijoreze”, a explicat Florin Cîțu.
Bilanț coronavirus
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.048 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
ână astăzi, 19.135 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 09.02.2021 (10:00) – 10.02.2021 (10:00) au fost raportate 79 de decese (45 bărbați și 34 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Ilfov și București.
Dintre acestea, 3 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani, 1 deces la categoria de vârstă 40-49 ani, 7 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 19 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 24 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 25 decese la categoria de peste 80 de ani.
75 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 3 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.
În secțiile de ATI sunt internate 955 de persoane.