Politic
Liviu Dragnea, despre legea care îi interzice să fie premier: Pare neconstituțională
Liviu Dragnea a comentat posibilitatea atacării de către Avocatul Poporului la CCR a legii 90/2001. Legea interzice persoanelor condamnate să ocupe funcții în Guvern.
Conform președintelui PSD, demersul este unul corect, iar această prevedere i se pare una neconstituțională.
„Nu ştiu dacă o va ataca Avocatul Poporului această lege. E un demers corect, că foarte mulţi oameni spun că acel articol e neconstituţional. Şi mie mi se pare neconstituţional să aplici o interdicţie asupra Constituţiei pe termen nelimitat”, a spus Dragnea.
El a comentat şi declaraţiile lui Iohannis, care a afirmat că legea privind organizarea Guvernului este secundară principiului său de a nu nominaliza un premier condamnat, afirmând că el nu vede legea ca fiind ceva secundar.
„E doar o observaţie, sunt foarte calm, nu sunt supărat şi nici agitat. Am înţeles azi că o lege este o chestiune secundară. Pentru mine niciodată nu e secundară”, a spus liderul PSD.
Klaus Iohannis ține la criteriile de integritate
Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, marţi, că, în ceea ce priveşte desemnarea premierului, a enunţat criteriile de integritate încă înainte de campania electorală pentru a fi cunoscute şi a nu exista discuţii după, el subliniind că acestea nu sunt condiţionate de o lege. Klaus Iohannis a subliniat că, atunci când a formulat criteriile, nu le-a condiţionat de nicio lege.
„Eu nu am condiţionat şi nu am legat, atunci când am enunţat criteriile de integritate, de nicio lege. (…) Este în vigoare din 2001 şi dacă legea va rămâne sau nu este o chestiune care depinde sigur de Parlament, de CCR. Atunci când vom avea ceva, vom discuta ceva”, a spus el.
Citește și: Dragnea amână reducerea TVA. Ce a discutat șeful PSD cu Cioloș
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat marţi, pentru News.ro, că cetăţenii au trimis solicitări pentru sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la Legea 90/2001 care îi interzice liderului PSD, Liviu Dragnea, să fie premier, motiv pentru care instituţia pe care o conduce face o primă evaluare pentru a vedea dacă există motive să se sesizeze din oficiu în acest caz.
Legea 90/2001 prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate.
Dragnea, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare
Liviu Dragnea a fost condamnat primăvara trecută la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumului din 2012, pentru suspendarea lui Traian Băsescu.
Anchetatorii spun că Dragnea „a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale.”